1 Şubat 2012 Çarşamba

DEMOKRASİDE ANLAYIŞ FARKI...


Demokrasi nedir?
Kalıplaşmış tarifini bir yana bırakırsak başta "çağdaşlaşma" ve "aydınlanmadır". Üçüncü bin yılın ilk çeyreğinde çağdaş dünyanın ve insan haklarının, mazlumların, yoksul halkların vazgeçilmezidir.
Faşizm ve Teokrasiye giden yoldaki en büyük engeldir.
Kirli ellerine demokrasi eldivenini geçirmeye çalışanların son uğrak noktasıdır.
Çağdaşlaşmayı özümsememiş toplumlar bir çok şeyi "teğet" geçerler.
Tıpkı erdemli olmayı teğet geçmek gibi.
Tıpkı çağdaş toplumlarda yaşanan insan hakları kavramını, insana saygıyı teğet geçmek gibi.
Tıpkı bilinçsiz ve düşünemeyen bir toplum yaratmak için bilinçlenmeyi, çağdaş hukuk normlarını teğet geçmek gibi.
Gazete ve televizyonlarda yapılan değerlendirmelerin hangisine itibar edileceğine bilgi dağarcığımızla yani düşünsel birikimimizle karar veririz.
Doğru olan ile olmayanı, saptırılan ile sulandırılanı, gerçek ve faydalı olanı ayırt etmemiz bilinçli olmamıza bağlıdır.
Cahil, okumayan, soru sormayan, araştırmayan, demegojiye inanan, biat kültürünü özümsemişlerin toplumu ilgilendiren söylemlere  seslerini çıkarmaları olanaklı değildir.
Toplumda yaşananlar karşısında yaşam yine de acısı  tatlısı ile devam ediyor.
Sorunlar karşısında kimse "yemeden içmeden" kesilmiyor.
Çoğu insan olan bitenlerin farkında olmadan yaşıyor.
Farkında olanların "cılız" eleştirileri ise eleştiri seslerinin çıktığı yerden fazla uzaklaşmadan "buhar" olup yok oluyor.
Bu bağlamda, okuyan, sorgulayan, düşünen, eleştiren, geleceği konusunda kendisini ilgilendiren konularda karar veren bilinçli bir toplum mu, yoksa akıntıya kendisini bırakmış , az okuyan, sorgulamayan, araştırmayan, erkek ve baba baskısı, kadın kulluğu ile yetişmiş; çağdaş dünyayı teğet geçen, sözde demokratların izlerini yol edinen bir toplum mu geleceğimizi şekillendirecek, dünyaya yön verecek.
Zamanın cevaplayacağı en önemli soru bence bu olacaktır.
Tüm dünyada...

2 yorum:

  1. Sözlerinize yürekten katılıyorum. Ama günümüzde eleştirmek ve hatta düşünmek bile suç:( Sonu malum. Yazınızı beğenerk okudum. Yüreğinize sağlık Hüseyin Bey. Kaleminiz hiç ama hiç susmasın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunu ve güzel dileğiniz için teşekkür ederim Yusuf Bey...

    YanıtlaSil