24 Mart 2012 Cumartesi

DAR AĞACINA GİDEN BAŞ DEĞİL DÜŞÜNCEDİR

Bir söz vardır bilirsiniz. “Darağacına giden baş değil düşüncedir” diye. Tarih ve olaylar bu gerçeğin şahididir. Darağacına da gitse düşünceye engel olunabilir mi? Bunun olasılığı dahi yoktur. Düşünce sahibini darağacına yollayın, hapsedin, hücreye atın, yüzünü gözünü morartın, kaburgasını kırın boşuna. Düşünceyi yok edemezsiniz.
Evrensel değerler, demokrasi, insan hakları, hukuk kuralları içinde dile getirilen düşünceyi yok etmek, ötelemek, açıklanmasına müsaade etmemek zaten evrensel insan haklarına aykırıdır. Var olan sorunları dile getirenleri ötelemek, dile getirilenleri yok saymak yerine; çözülmesi istenen sorunları çözmek gerekir. Toplumsal var oluşun ve birlikteliğin gereği de budur.
Bir zamanlar bir siyasetçimiz gelişmelerle ilgili bir soru üzerine şu cevabı vermişti “alışırlar alışırlar”. Uzun süre çözülmeyen, çözüm bekleyen sorunları çözmek yerine laf kalabalığı ile geçiştirmek sorunların kanıksanmasına neden olacaktır. Toplum aynı konuların sürekli gündeme gelmesine rağmen çözülmeden bekletilmesinden bıkacak, usanacaktır. Bu alışma değil, sorunlarla yaşamayı kanıksamadır. Ne yazık ki çoğu kez var olan sorunları çözmek yerine konuşmayı seçeriz.
Dünyanın çeşitli coğrafyalarında düşüncelerinden dolayı tutuklu bulunan insanlar, tutuklanmalarına rağmen düşüncelerini değiştirmemişlerdir. Bu tür davaların ve soruşturmaların bir kısmı siyasidir. Tutuklu karşıtlarının elindeki en büyük silahtır. Bu durumu açıklığa kavuşturacak olan hukuktur. Hukuk kurallarının uygulanması ve adil yargılamadır. Hukukun işletilmesi sonucu kurulan, kurulmakta olan kumpaslar ve öteleme duyguları da ortadan kaldırılmış olacaktır. Zaten öteleme duygusu ve kumpas kurma girişimi de hukuk karşısında suçtur. İnsan haklarına, yaşama ve var olma haklarına aykırıdır.
Hukuksuzluklara, öteleme girişimlrine karşı dik durmak gerekir.  Atılacak doğru adım ise sorunların çözümünü kolaylaştıracak, kısır çekişmelerin önünü tıkayacak bir ortamın oluşturulmasıdır.

6 yorum:

  1. güzel bir hafta sonu dilerim Hocam ...

    YanıtlaSil
  2. Tarih boyunca düşünceleri yüzünden insanlar zindanlara atıldı, öldürüldü, şu anda ülkemizde durum aynı:((Atatürkçü düşüncedeki ve ABD karşıtı herkes Ergenekoncu, darbeci iftirasıyla içeri tıkılıyor..Allah sonumuzu hayreylesin...

    YanıtlaSil
  3. Düşünceleri yüzünden mahkum olanlar dün vardı bugünde varlar bu gidişatla yarınlardada olurlar güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler "siyahkuğu" sizede güzel bir hafta sonu di
    lerim

    YanıtlaSil
  5. Yorumun için teşekkürler "bücürükveben"...Bulgur pilavını yaptığınızı yazmıştınız. Afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  6. Yorum için teşekkürler "sayanlaruya". Size de iyi bir hafta sonu tatili dilerim...

    YanıtlaSil