1 Haziran 2012 Cuma

Ayrımcılığın döşediği taşlara takılmamalı insan.



Çeşitli coğrafyalarda dolaşalım. Zihnimizde kurgulayıp sorgulayalım ve ayrımcılık konusunu kısaca ele alalım.  Ayrımcılık vardır ve her zaman da insanoğlunun özünde, varlığında olacaktır.  Yaşamın her alanında; sevgide, kültürde, ekonomide, insanın renginde, düşüncede, yaşamda, kadın erkek varlığında, semt ve okul bağlamında, zengin fakir ikileminde, kent merkezi ile varoşlar arasında, yeşille mavi arasında.
Bu bağlamda insanların yaşamı bir gül bahçesi olmaktan uzaktır. Ayrımcılığın döşediği taşlara takılmadan yaşamak için olağanüstü bir gayret sarf etmek lazım. Bazen ciddi biçimde sendelesek de bunu başarmak zorundayız.
Ayrımcılığı yaygınlaştıranlara, insanlar arasındaki sevgi, saygı ve birliktelik anlayışına engel çıkaranlara karşı da; insan hak ve hukukunu kendisine rehber edinerek mücadele etmek durumundadır insanoğlu. Bunu başarmak için evrensel müziğe, edebiyata, kültürel gelişime, ekonomik ve siyasi işbirliğine önem verilmeli; ırkçılığa, insanları ötelemelere, yok saymalara, küçük düşürücü ithamlara karşı koymalı, olaylara doğru yorum getirilmeli.
Hiç kimse hiçbir zaman içinde biriken öfkesini yönelteceği, yaşananlardan sorumlu tutacağı diğerine ihtiyaç duymamalıdır. Öteki kavramı yerine biz kavramı daima öncelikle dikkate alınmalıdır. Diğerini öteleyerek hiç kimse kahraman olamaz, olamamıştır da. Hitler, Mussolini, Franco, İdi Amin, Pinoşe, Mübarek, Stalin ve hatta yüzyıllar öncesi krallıklar misal Mısır Firavunları gelip geçmişler, insan onuru bunları yok etmesini, bunlardan kurtulmasını bilmiştir.
Önemli olan insanlığın birbirini anlaması, sevgi, saygı, anlayış ortamında ve müştereklerde birleşmesidir. Her türlü yıkıma, bağnazlığa, ötekileştirmeye, ayrımcılığa karşı karşılıklı anlayışı, birlikte yaşamanın taşlarını döşemeli, geleceği bu bağlamda inşa etmeliyiz.

8 yorum:

  1. Yaşadığımız toplumu oluşturan bireylerde farklılık olacak. Eğitimde, kültürdü, fikirde, ideolojide, felsefede, düşüncede, milliyette farklılıklar olaması doğal. Hiç birimiz tek tip yapıya sahip değiliz..Bu bilinçle hareket edip sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi bu farklılıkları kendince üstün görüp, diğerini aşağılamak, dışlamak gibi davranış sergilemek,erdemli bir davranış değildir..Cevap olarak sizin aşağıya alıntı yaptığın ifadenize harfiyen katılıyorum.Tam ben de bu düşüncemi paylaşacaktım ki, siz zaten yazmışsınız ve sizden alıntı yaparak katıldığımı ifade etmek istedim.

    ..."Önemli olan insanlığın birbirini anlaması, sevgi, saygı, anlayış ortamında ve müştereklerde birleşmesidir. Her türlü yıkıma, bağnazlığa, ötekileştirmeye, ayrımcılığa karşı karşılıklı anlayışı, birlikte yaşamanın taşlarını döşemeli, geleceği bu bağlamda inşa etmeliyiz." Millet olarak en büyük eksiğimiz ve mutlaka giderilmesi gereken bir eksiklik . emeğinize sağlık..saygı ve selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu dahilinde yazdıklarınıza ve düşüncelerinize aynen katılıyorum. Farklılıklar olması doğal. Bu düşüncenize de katılıyorum (Eğitimde, kültürdü, fikirde, ideolojide, felsefede, düşüncede, milliyette). Lakin bunu diğerini aşağılamak ve ötekileştirmek amacıyla da kullanmamak gerektiği de açıktır. Yazımda söylemek istediklerimin bir bölümüne tercüman olduğunuz ve bu güzel yorumu benimle ve okuyucularımla paylaştığınız için size teşekkür ediyor saygı ve selamlarımı yolluyorum.

      Sil
  2. Öğretmenim tabiki ayrımcılık var,varoşta yaşayan bakımsız bir çoçuğu görünce Anne , çoçuğuna tembihler
    ''oynama onunla bitlenirsin!''
    ''hastalık kaparsın''
    büyüdükçe zaten küçükten ayırım başladı ya insanlara farklı bakamaya başlarız,
    o zengin ama bencil,
    bu hasta
    bu böyle
    şu şöyle
    ayırımcılıktan çok fişleriz ,çok güzel aktarmışsınız yüreğinize sağlık...
    saygılar öğretmenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler "siyahkuğu" yorumunu yeni okudum. Çok memnun oldum. Saygılar.

      Sil
  3. Gerçekten çok güzel bir yazı. maalesef başkalarını irdeleyip onları kötü taraflarına göre kategorize etmekten, anlamaya ve sevmeye fırsat bulamıyoruz..
    Keşke ayrımlar yapmak yerine olduğu gibi kabullenmeyi bilsek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşkelerin olmadığı, insan onurunun ön planda tutulduğu bir yaşam dileği ile söylediğiniz gibi "ayrımlar yapmak yerine olduğu gibi kabullenmeyi bilsek".
      Saygılar.

      Sil
  4. Acı ama gerçek bir durum.Ayrımcılığın olmadığı yer yok gibi.İnsanın giyimine tipine,ahlaki anlayışına bakarak ayrımcılık yapmak ne acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumuna katılıyorum. Haklısın. Doğrusu ayrımcılık acısını hiç yaşamamaktır. Önemli olan insanca birlikte yaşama yollarını bulmaktır. Teşekkür ediyorum.

      Sil