20 Temmuz 2012 Cuma

Çakırdikeni ve Gelincik



İnsanoğlu çakırdikenleri arasında açmış gelincik gibidir. Gelincik çakırdikenine nasıl alışıyor, birlikte yaşamaya çalışıyorsa, bizlerde aykırı insanların arasında, davranışımızı  dizayn edip sorunsuzca yaşamaya çalışmalıyız.

10 yorum:

  1. Pek cok kisi onu basit bir diken olarak görse de ben, cok estetik bulmusumdur her zaman; hele de cicek actiginda muhtesemdir. Onca dikene ragmen, cicegi gözalicidir. Galiba dediklerinizi gerceklestirmek icin aykiri insanlara da sans vermeli gelincik olmayi denemeleri icin.Tesekkürler efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de "diken" ile "gelinciğin ya da gülün" özellikleri farklıdır. Lakin her birinin doğada ve yaşamda yaptıkları da farklıdır.
      Saygılar.

      Sil
  2. Hocam ilk kez bir yazınıza katılamıyorum, ama bu da doğal öyle değil mi?:)Her konuda hep aynı birebir aynı düşünemeyiz:)ben eğer zararlı iseler dikenlerin temizlenmesi gerektiğine inanıyorum..ha aykırılı olmalarının bir zararı yoksa o zaman sorun değil..sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygıdeğer Müjde Hanım; elbette eleştiri yapacaksın. Buna çok sevinirim. Yanlış düşündüğüm ve yorumladığım kısımları düzeltmeniz benim için çok önemlidir. Bunu bilmenizi isterim. Doğada vahşi yaşam kendi mecrasında devam eder. Kurt ile kuzu, aslan ile ceylan, diken ile gül hep bir arada yaşar, var olur. Güçlü ya da baskın olan güçsüzü kendi varlığının devamı için yok eder. Böylece kendi varlığının ve soyunun devamını sağlar. İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik “düşünebilme” yetisine sahip olmasıdır. Bu bağlamda çakırdikeni ile yan yana yaşam alanı bulan gelinciğin var olma mücadelesi elbette insan yaşamından farklıdır. İnsanoğlu güçlü ise güçsüzü ezer, kendi yönetimine alır. Zalim kralın güçsüz halka yaptığı gibi.
      Lakin iyi ile kötü her daim yan yana olmuştur, olacaktır. Bunu değiştirmenin olasılığı neredeyse yaşam alanımızda yok denecek azdır. İnsanın bir yanı zalimdir. Ben merkezlidir her daim. İyileri bir yere kötüleri de diğer yere toplama lüksümüz olmadığına göre, iyilerle kötüler olarak kategorize ettiğimiz grupları ya da bireyleri bir arada yaşatmanın, sorunları en aza indirmenin çaresini aramalı ve bulmalıyız.
      Saygılar.

      Sil
    2. İyi ile kötü her daim yan yana olmuştur olacaktır kesinlikle, %100 katılıyorum. Keşke olmasa ama oluyor işte...dünyadaki bu güçlünün güçsüzü yenerek hayatta kalma prensibi ise benim deist, agnostik olmamın pekçok sebebinden bir tanesidir. Hatta blogumda yazmıştım bu konuda bir yazı..maalesef tanrının adaletli olduğuna inanmıyorum bu yüzden (konuyu başka tarafa getirdim laf lafı açtı kusura bakmayın sayın hocam)kötüler derken düşünüyorum tinercisi, fahişesi, iftiracısı, katili, sübyancısı, kadın satanı, hırsızı, arsızı,uğursuzu yaşamak zor be hocam...demiyorum ki bunları gaz odalarına kapatalım ama hayat çekilmez oluyor bu kötüler yüzünden, mesela her gün bir kadın kocası tarafından öldüresiye dövülerek, kimi zaman işkence edilerek, kimi zaman kurşunlanarak öldürülüyor..o kadınlar bu adamlarla katilleri olacaklarını bilseler evlenir veya nişanlanır veya sevgili olurlar mıydı? Ama işte kim iyi, kim kötü? Önceden bilmiyoruz...aaa ben de laf lafı açtı bambaşka konulara geldim..saygılar benden hocam

      Sil
    3. Müjde Hanım, yorumuna katılmamak elde değil.
      İyi ki varsın. Selamlar.

      Sil
  3. Ben de dikenlerle yaşayanlardanım.Onlarda bile bir güzellik ararım.Dikenler olacak ki gül anlam kazansın,saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncenize aynen katılıyorum "Kitap Cumhuriyetim". Bu arada sayfanızda paylaştığınız ve tanıttığınız kitaplarla ilgili çalışmanıza buradan tekrardan teşekkür ediyor saygıla r sunuyorum.

      Sil
  4. Ah biz hümanistler!
    Keşke çakırdikenleri de bizim gibi davranışlarını dizayn etmeye çalışsalar. Müjde'ye de katılmıyor değilim. Onun kadar öfkeli değilim, ama gerçekten çok zor böyeleriyle bir arada yaşamak.
    Selâmlar Hüseyin bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizlerin yüreği sağlam, sevgi dolu, kırgınlıklara yer yok bizim dünyamızda. Ben inanıyorum ki nihai hedefte insanlık kazanacaktır. Çakırdikenleri kendiliğinden hizaya gelecektir. Müjde Hanıma elbette ben de katılıyorum. Lakin olanı değil, olması gerekeni savunuyorum.
      Sizleri sayfamda görmekten tam umudumu kesmişken yorumun düştü.
      Saygı ve selamlar Nurten Hanım.

      Sil