30 Ocak 2013 Çarşamba

BİR KUTSAL HÜZÜN

                                                          Kenan Amca (Koca Reis)

Yeşil otları üstünde o düşsel toprağın kokusunu duyumsayarak uzun yıllar köylerde, kasabalarda, şehirlerin varoşlarında binlerce öğrenci yetiştirdim. Bu süreçte doğaldır ki birçok insanla tanışma fırsatım oldu. İstenen ya da istenmeyen çeşitli anlaşmazlıklara tanık oldum, yaşadım.
İnsan alıştığı, insanlarını tanıdığı bir yerden, tanımadığı, bilmediği bir yere giderken her daim çekingen davranmış, tedirgin olmuştur.
Kolay da değil bu.
Ev bulmak, taşınmak, okula ve çevreye alışmak hem zaman hem de sabır isteyen bir durum olmuştur.
Taşınmak elzemdi, lakin alışmak; alıştığın, benimsediğin yerden ayrılıp gitmek kolay olmuyordu.
Germencik Genel Görünüm
Ayrılıp gitsen bile geride bıraktığın arkadaşları, dostları, öğrencileri unutmak da kolay değildi elbette. Kimileri ile telefonla da olsa konuşmak, hal hatır sormak; sağlık haberlerini almak, oğlunun kızının başarısını duymak insanı her zaman mutlu eder.
Lakin öyle anlar, durumlar vardır ki uzaklarda olan bir dostunun, arkadaşının yaşadığı bir acıyı duymak, haber almak insanı her daim üzen, kahreden bir durumdur.
Eylül 1999’da Aydın Germencik’e tayinim çıktığında da benzeri bir tedirginlik yaşamış; taşınmadan önce hem ev bakmak, hem de okulu ziyaret etmek amacıyla eşim ve o zaman henüz daha küçük olan oğlum ve kızımla kendi kullandığım arabayla Uşak’tan Aydın’a; oradan da Germencik’e gitmiştim.
                                     Bizim sokağın sağ tarafında kalan Hükümet binası önü
Yola çıktığım gün 17 Ağustos Marmara depreminin olduğu gündü. Arabanın radyosundan deprem nedeniyle bölgede yaşananları; yıkılan binaları, yerle bir olan köy ve kasabaların haberlerini dinlerken; enkaz altında kaldığını düşündüğüm yüzlerce insanın ve yakınlarının o an çektiği acıları yüreğimde duyumsadım.
Depremin yarattığı moral bozukluğuyla yolumuzu tamamlamıştık.
17 Ağustos Perşembe günü okul müdürüyle görüşmek amacıyla, önce okula uğramış; Germencikli olan müdürün sıcak ve güler yüzlü karşılamasının verdiği cesaretle kalabileceğim düzenli bir ev olup olmadığını sordum.
Okul müdürü kendi oturduğu mahallede tanıdığı bir komşusunun evinin kiralık olduğunu söyledi. Hep birlikte kalkıp eve bakmak için mahalleye gittik. Kiralık dairenin bulunduğu ev üç katlı bir binaydı. En alt katta Yaşar amca; orta katta da büyük oğlu oturuyordu. Kiralık olan üçüncü kat ise en küçük oğluna aitti.
                                            Germencik'in eski dokusunu koruyan bölümü
Yaşar amca güler yüzlüydü. Saygılı, konuşmasını bilen biriydi. Konuşmasından yıllar önce ayaklarından geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle pek fazla sokağa çıkmadığını anlamıştım. Evin sahibi olan en küçük oğlunu seslemiş, gelince de eve bakmıştık. Yaşar amcanın saygılı yaklaşımı sonucu ben ve eşim evi kiralamak için kararımızı vermiştik. Lakin biz taşınana kadar evde yapılması gereken ufak tefek tamiratların yapılmasını söylemiş, belli bir kaparo vermiş ve anlaşmıştık.
O gün Aydın ovasının yakıcı sıcağına daha fazla dayanamamış; evi kiraladıktan sonra Uşak’ın serin havasına bir an evvel kavuşmak için yola koyulmuştuk.
Gerek Aydın ve gerekse Germencik; Denizli-Aydın arasındaki yerleşim birimleri; Büyük Menderes Ovasının devasa güzelliği; etrafın yeşil tarlaları; ormanlarla ve zeytin ağaçlarıyla, incir ağaçlarıyla kaplı dağları bizi adeta büyülemişti.
Yıllarca bozkırın çıplak arazilerine, susuz tarlalarına alışmış olan gözlerimiz o gün bayram yapmıştı. Yeşil bir bayram.
                                               Germencik'li küçük efeler:)
Aradan geçen günler sonrasında kasabadaki okul müdürlüğü görevimi Manisalı bir öğretmen arkadaşa devredip; eşyaları da kasabadan tanıdığım bir arkadaşın kamyonuna yüklemiş; biz de çoluk çocuk kendi arabamızla Germencik’e doğru yola koyulmuştuk.
İkindi vakti ulaştığımız Germencik’te kamyondaki eşyaların boşaltılması için lazım olan bir iki taşıyıcının bulunması için ev sahibine telefon etmiştim. Hem de geldiğimizi bildirmek için. Gönderdiği bir iki değil tam yedi taşıyıcıydı. Gelenlere kamyondaki eşyanın üçüncü kata taşınması gerektiğini ve bu iş için talep edecekleri ücreti sordum.
İstedikleri miktarı duyunca önce inanamadım. Gerçek mi şaka mı bu dedim. İstediğimiz paraya ancak taşırız deyince; geldikleri için teşekkür edip; kamyoncu ve muavine dönüp ben de yardımcı olacağımı ve eşyayı taşımaları teklifinde bulundum. Kabul ettiler ve birlikte eşyayı taşıdık. Gerçi yorulmuştuk ama yaptığımıza değmişti. Çünkü istedikleri para miktarı eşyayı Uşak’tan Germencik’e getiren kamyon parası kadardı. Maaşımın o tarihte 261 milyon olduğu düşünülürse istedikleri miktar tamı tamına 75 milyondu. Böylece Germencik’te ilk dersimi almıştım.
                                            Germencik'li kadınlar İncir işletmesinde.
Bu sokağa ilk gelişimdi. Sokak ve evler; pencereler, kaldırımlar, araçlar ve yakıcı bir esinti. Dışarısı mı sıcak yoksa içerisi mi diye düşündük ilk günlerde. Öylesine sıcak vardı.
Çarşıya oldukça yakındı bulunduğumuz sokak. Yüksek, yer yer bozulmuş kaldırımıyla hafif yokuş bir sokak. Sokağın tam köşesinde sola dönüldüğünde Germencik Lisesi ve Şehit Cafer İlköğretim Okulu; lisenin karşısında hükümet binası ve yanında da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası vardı. Sokak aralarında her biri elli-  yüz yaşında olan çam ağaçları sıra sıra diziliydi.
Okulların bulunduğu yerin anayola bakan tarafında el arabasına yerleştirdiği; kendi elleriyle yaptığı o nefis turşuyu satan turşucu ise gelen geçenlerin vazgeçemediği bir lezzeti tattırıyordu insanlara.
Sokağımızın az ilerisinde sağa dönüldüğünde genişçe bir alan vardı. Gerçi şimdilerde o alana birkaç katlı betonarme apartman yapıldığını duymuştum. İşte o zamanlar o boşluğun sol tarafında, iki katlı, düz damlı, önünde geniş sayılabilecek bir bahçesi olan evde oturuyordu Kenan amca. İki oğlundan büyük olanı yıllar sonra evlendirmiş, üst katı onlara vermişti. Dünya tatlısı bir de torunu olmuştu. Diğer oğlu ve eşiyle birlikte kendisi de alt katta oturuyor hala.
                                                                Tren İstasyonu
Ne zaman eşimle birlikte o tarafa gitsek mutlaka ak saçlı Kenan amcayı; koca Reisi, sıcak bir gülümseyiş ve kocaman bir sevecenlikle karşımızda bulurduk. Uzun yıllar kamyon şoförlüğü yaptıktan sonra Germencik’e yerleşmişti. Küçük oğlu ile oğlum aynı sınıfta ilkokula başlamışlardı. Tanışmamız bu vesileyle olmuştu. Her daim sorardı hocam nasılsın, bir isteğin, eksiğin var mı diye. Sağ olsun, sorması bile benim için önemliydi. Çünkü güvenebileceğim bir insan vardı artık.
                                                        Germencik'de deve güreşleri
Okuldan geldiğim zaman telefonu açar “hocam bu tarafa gel” derdi. “Biliyorum, yorgunsun ama gel yorgunluk çayını birlikte içelim, Emine ablan yeni demledi” derdi. Kenan amcayla zaman içinde baba oğul gibi olmuştuk. Öylesine sevgi dolu yüreğine alışmıştım ki. Germencik’ten ayrılmak çok zor oldu. Biliyordum ki geride kalan Koca Reis sohbet için beni arayacaktı.
Ankara’ya taşındıktan sonra uzun süre telefonla hal hatır sorduk. Sohbet ettik, dertleştik. Halen de konuşuruz, dertleşiriz uzaklarda olsak da.
Hey gidi Koca Reis. Ne vardı hastalanıp yatağa düşecek. Yapılır mıydı bu şimdi karda kışta, soğukta ayazda. Daha seninle oturup rakı içecek, sohbet edecektik. Olmadı be Koca Reis. Kendine dikkat et. 


28 yorum:

  1. Dostluklarınızı hala sürdürmeniz ne güzel,Koca Reis`in ,en kısa zamanda şifa bulması dileğiyle, saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bu güzel ve yüreklendirici dileğin için asyayazar.
      Saygılar, iyi akşamlar.

      Sil
  2. Hocam,
    O kadar keyifle okudum ki yazınızı. Hele istasyon resmine bayıldım. Trenleri ve istasyonları çok severim ben.
    İnsan çok üzülüyor gerçekten dostlarının hele de uzaktaysa hastalık haberini alınca. Umarım iyileşir ve yine görüşürsünüz.
    Emeğinize sağlık, selâmlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh nihayet sizden yorum aldık ya:)
      Keyifle okumanıza sevindim elbette.
      Germencik ve barındırdığı çevre potansiyeli o kadar etkileyici ki...
      İnsan o güzel, yeşil manzaradan ayrılmak istemiyor.
      Gerçi Aydın'ın diğer ilçeleri de bir başka güzel...
      Lakin Germencik Hem Efes'e, Selçuk'a, Şirince'ye, İzmir'e ve Kuşadası'na olan yakınlığıyla...
      Ulaşım ağının gelişmişliğiyle...
      Nüfus yapısıyla...
      Ürettiği çeşitli ürünleriyle...
      Tarihi dokusuyla...
      Gerçekten mükemmel bir yer.
      Ayrıca güzel dileğin için teşekkür ederim. Kenan amcanın bir an evvel sağlığına kavuşması dileğiyle.
      Saygılar, selamlar Nurten Hanım.

      Sil
    2. :)))
      Aşkolsun hocam. Ben sizin tüm yazılarınızı okuyorum, fakat bazen öyle bir hal içerisinde oluyorum ki yorum yazamıyorum. Bu aralar malesef bir çok arkadaşımı bu şekilde ihmal ediyorum.
      Amaaa, okuyorum hepinizi.
      Saygılarımla.

      Sil
    3. Eh bende size zaten şaka yapmıştım...
      Biliyorum okuduğunuz...
      Tıpkı ben gibi...
      Lakin her yazıya yorum da yapılmıyor bazen...
      Misal şu son yazınız...
      "Yeşilçamın saf kadını"...
      Konu etkileyici aslında...
      Fakat yayınladığınızdan henüz kısa bir an geçmişken okudum...
      Lakin yorum yapmadım özellikle...
      Yazılarınızın bir kısmı günlük şeklinde olduğu için...
      Tekrardan saygılar, selamlar.,İyi akşamlar.

      Sil
    4. İyi akşamlar hocam.
      Anlayışınızı takdir ettiğimi hep söylüyorum, tekrar söyleyeceğim.

      Sil
    5. Teşekkür ediyorum Nurten Hanım. Sağolun.

      Sil
  3. Sayıları az da olsa, hepimizin hayatında Yaşar Amca gibi yerleri doldurulmayan değerli,dosta ve domstluğa değer veren insanlar var...Yaşar Amcaya Allah'tan acil şifalar diliyorum.

    Hüseyin Hocam, sizin tetkik sonuçlarınız nasıl? İnşaallah ciddi bir şey yoktur... Geçen yine sormuştum, sanırım dikkatinizden kaçtı.:)
    selam ve saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hanife Hanım;
      Hayır dikkatimden kaçmamıştı.
      Sorduğunuz da halen tetkik sonuçlarını almamıştım.
      Sonrasında aldım. Şükür bir sorun yok.
      Evet sayıları az da olsa Kenan Amcalar hala yanımızda yöremizde varlar.
      O güzel insanların, dost canlısı insanların sağlıklı olması bizlerin en güzel mutluluğudur her daim.
      Teşekkürler saygılar Hanife Hanım.

      Sil
  4. aaa çok özür dilerim Hüseyin Hocam,:( Kenan amcaya acil şifalar diliyorum. Hızlı okuma tekniği ile acele okudum...
    Düzeltiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli değil Hanife hanım. Özüre ne gerek var:)
      Saygılar.

      Sil
  5. bu babanın koca reisin oğlu olmaktan her zaman gurur duyan ben babam adına ailem adına binlerce teşekkür ederim hüseyin amca eline yüreğine sağlık allah babamı seni ve bizlere iyiliğe dair ne varsa yol gösterenleri başımızdan eksik etmesin. YÜREĞİ BÜYÜK İNSAN...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat tekrardan geçmiş olsun.
      Baban dikkatli olsun.
      Giden sağlık geri gelmiyor.
      Kendinize dikkat edin.
      Gözlerinden öpüyorum.

      Sil
  6. Tayin ve tasinmalar hakikaten zor ama Koca Reis gibi guzel insanlarla tanismak ve guzel yerler gorebilme ve anilar edinme acisindan da iyi bir sans bence. Umarim Koca Reis kisa zamanda sagligina kavusur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Şule Hanım.
      İnsan yeni arkadaş, dost ediniyor her gittiği yerde.
      Güzel dileğin için teşekkür ederim.
      Saygılar.

      Sil
  7. Haklısınız hocam.Bir yere alışmak daha sonra görevi tamamlayıp oradan ayrılmak çok kötü bir his bırakıyor insanda.Aynı duyguları bende yaşadım.Gerçekten zor oluyor.Dostluklar baki kalırsa ne mutlu bize.Koca reise de acil şifalar diliyorum.Bu güzel yazı için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan dostlukların kalıcı olması.
      Söylediklerinize katılıyorum.
      Güzel dileğin için teşekkür ediyorum.
      Saygılar Kitap Cumhuriyetim.

      Sil
  8. Amcam için, yani Germencikli Kenoş için, sizlerin dediği gibi koca reis için sayfa açılmış ne güzel dileklerde bulunulmuş. O benim amcam Kenoşum kendi dediği gibi biraz üşütmüş birşeysi yok hep sağlıklı olacak öylede kalacak. Seni kocaman öpüyorum amca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını yazsaydın keşke...
      Neyse.
      Koca Reisin rahatsızlığı sağ elindeki uyuşma demek ki(!) "üşütme"nin marifeti(!)...
      Hastalığın niteliğinin bilinmesi önemlidir...
      O sizleri üzmemek için "üşütme "desede sizler gerçeği öğrenip kabullenseniz ve o bağlamda hastaya yaklaşsanız sanırım daha doğru olmaz mı?

      Sil
    2. Hüseyin bey ben yeğeniyim adım Ayşe Karabıyıkoğlu Koca tabiki rahatsızlığını biliyorum yakıştıramadığım için öyle söyledim. Onu çok seviyorum. Telefonda üzülmemem için yok yok kızım biraz üşüttüm demişti çok hoşuma gitti öyle dedim bende. Size teşekkürlerimi Kenoşada geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum ellerinize sağlık çok güzel hazırlamışsınız yzınızı...

      Sil
    3. Teşekkürler Ayşe Hanım.
      Sanırım siz Kenan abinin evinin yanında evi olan kardeşinin kızı olmalısınız?
      Bu güzel duygular için size teşekkür ediyorum.
      Saygılar.

      Sil
    4. Ben Hayri abisinin kızıyım bahsettiğiniz Adnan amcam. Ne güzel sizin gibi dostları var amcamın... Saygı duyulmak çok güzel...

      Sil
    5. Bence de dostluk ve insanlık her daim belirleyici olmalı.
      Teşekkürler Ayşe:)
      Selamlar saygılar.

      Sil
  9. Efendim bugün yazinizi yine keyifle okudum lakin bugün beni yazinizin üslubu benim daha dikkatimi cekti ve sardi.secmis oldugunuz üc kelime bana gercekten enteresant geldi.Kelime secimindeki ustaliginizi ban gösterdi. Belki size siradan görünsede seslemek , dönüldügünde ve dam kelimelerini secmis olmaniz. Aslinda ilk bakista hemen herkes baska kelimelerle o kelimlerin gectigi cümleleri ifade ederdi. Anlatimi cok daha özgün yapmis.
    Ne güzel, eski dostluklarinizin böylesine taze devam etmesi ne hos.Kenana Amca´ya acil sifalar diliyorum.Iyilere hastaliktan muaf olma torpili olsa ne iyi olurdu.Inanin hikayenizi okurken ben de bu düsünce hasil oldu. Bazen insan bazilarininaci cektigini hic istemiyor. Carcabuk iyilesmesi dilegiyle dünyada güzel insanlar daha iuzun zaman kalmali bizlere güzel isiklarini yaymalari icin.Hürmetlerimle efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için teşekkür ederim meral Hanım...
      Saygılar.

      Sil
  10. Dostunuza acil şifalar dilerim. İnşallah kısa zamanda iyileşir..Zira Baki dostluklar çok değerlidir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim "VuslaT" kardeşim.
      İnşallah beklentimizde o zaten. Tez zamanda sağlığına kavuşması.
      Saygılar.

      Sil