30 Nisan 2013 Salı

UZAKLARDA




Şimdi gözlerimde sessiz hüzünler yağıyor
Hücrelerim bin parçaya bölünmüşken anılarda.
Mahcup bakışlarına sığınıp uzaklarda
Mavi başlangıçlar düşünüyorum bir çocuk gibi
Bir parça adın kalacak. “Zaten ters adamdı
diyecekler, böyle günde gidilir mi?”
Türküsünü dinlemek isterim özgürlüğün
Korkulu düşlerden uzak yakamozlarda
Ve yasaklanmışken tutkularım nerdeyim kim bilir?
En çok aydınlıktan utanırım.

30.04.2013/ Hüseyin Güzel

16 yorum:

  1. her ne kadar anlatmak istediğiniz düşünce farklı ise de ben şöyle yorumlamak istiyorum: Mavi başlangıçlarda özgürlüğünüz kucağınızda, tutkularınızla, utanmayın aydınlıktan, gelecek güzel yarınlardan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviliğe yelken açmak istiyorum. Lakin yasaklanmışlıklarla karşı karşıyayım. Neredeyim bilmiyorum. Bu bağlamda aydınlıktan utanırım... Saygılar.

      Sil
  2. Tutkulardan utanmak insan olmaktan utanmak gibi bir şey, doğamıza aykırı ama kendimiz olmaktan utanmayı öğrettiler bize,üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asya Hanım kardeşim; "Ve yasaklanmışken tutkularım neredeyim kim bilir?" derken; insan olarak yaşamak istediğim özgürlüklerin yasaklanmasına bir karşı duruş var burada. Bu yasaklanma nedeniyle "yasaklanmayı" reddeden "aydınlanmadan" utanırım demekle de aydınlık gelecekte yeri olmayan yasaklardan utanırım anlamında bir anlatım söz konusu. Yani aydınlanma ve çağdaşlaşmadan utanırım; çünkü aydınlanma ve çağdaşlaşmaya yakışmayacak yasaklarla karşı karşıyayım.

      Sil
  3. Yasaklı hepimizin tutkuları. Öyle değil mi hocam?
    Ve mavi başlangıçlar düşünüyorum ben de sizin gibi.
    Ve bugün akşam üzeri ne kadar da karamsardım...
    Yaşıyoruz ama, devam ediyor hayat.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karamsar olmak düşünen insana özgüdür diye söylesem nasıl karşılarsınız bilmiyorum. Lakin, adamın 20 çocuğu 40 küsur torunu, bilmem kaç eşi var. Aldırmıyor yaşama. Karamsar olmamanız dileğiyle. Söylediğin gibi "Yaşıyoruz ama, devam ediyor hayat" ...Saygı benden .

      Sil
  4. ŞİİR YAZMAYI DA OKUMAYI DA SEVİYORUM. ANCAK, ŞİİRE YORUM YAPAMAM. BEĞENMEK AYRI.. O ŞİİRİN HER SATIRINDA YA DA TEK SATIRINDA BİR ÖMÜR BULMAK DA MÜMKÜN.. AMA ANLAMI VE İÇERİĞİ HAKKINDA YORUM YAPMAK BANA TERS GELİYOR HOCAM.
    SADECE, ÇOCUK GİBİ DÜŞLEDİĞİN HER ŞEYİN GERÇEK OLMASINI DİLEYEBİLİRİM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiir ile ilgili görüşünüze katılıyorum Gülsen hocam. Şiirin bir tek cümlesi bazen bir makalenin yapamadığını yapar, verilmesi gereken mesajı verir. Bu bağlamda da şiire yapılan yorumların okuyucunun algısı doğrultusunda olması doğaldır. Misal atıyorum 100 değişik okuyucu aynı şiire yorum yapsa 100 değişik yorum ortaya çıkar. Lakin yorum yapmak, şiirden çıkardığımız mesajı dile getirmek de gerekir diye düşünüyorum. Fakat şiiri yazanın dile getirdiği , getirmeye çalıştığı duygu ve düşünceler, mesajlar yapılan yorumlardan farklı olabilir. Bu da yazanın o andaki durumuna bağlı, o anda düşündüklerine bağlıdır. Yani şiiri yazanın o anki düşüncelerine bağlıdır. Selam ve saygılar.

      Sil
  5. Gözlerinize ve Yüreğinize sağlık
    son zamanlarda bir şiirden hiç bu kadar etkilenmemiştim.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Hüseyin Hocam,

    Tutku insana özgü bir kavram. Bir başkasına zarar vermediği sürece bir insanın tutkularına esaret zinciri vurulmamalı. Tutkuları hapsedilmiş biri en çok aydınlıktan utanır, doğru söylemişsiniz.

    Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Güçlü ve daim olsunlar inşaAllah!

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;
      Tutku "tutkusu" olan insan için "özel" bir kavram. Bu tespitinize katılıyorum. Bu güzel yorumun için teşekkür ediyor. Selam ve saygılarımı gönderiyorum.

      Sil
  7. Güzel yazmışsınız Hüseyin Bey, tebrikler.

    YanıtlaSil