7 Mayıs 2014 Çarşamba

NİJERYANIN KAYIP KIZLARI.


Nijerya,  Batı Afrika'da  Gine Körfezi kıyısında, Sahra- Altı Afrika'nın ikinci büyük ekonomisi. 170 milyon kişilik nüfusuyla da kıtanın en kalabalık ülkesi -her altı Afrikalıdan biri Nijeryalı-.
15 Nisan'da Borno eyaletindeki bir ortaokuldan 284 kız öğrencinin kaçırılma olayı Nijerya ve tüm dünyada "şok" etkisi yaptı.  Kızları kaçırdığını duyuran Boko Haram örgütünün lideri Ebubekir Şekau "Kızlarınızı ben kaçırdım....Onları pazarda satacağım" dedi.

Nijerya hükümetinin terörist bir örgüt olarak tanımladığı Boko Haram, ülkenin kötü yönetimini eleştiren Kuzey Nijeryalı Müslüman vaiz Muhammed Ali önderliğinde Maudiguri kentinde ayrılıkçı bir grup olarak kuruldu. Ali şeriat kurallarını uygulamaya başladı. Boko Haram, Hausa dili ve Arapça karışımından oluşuyor ve Batı tipi - ya da İslami olmayan- eğitimin haram olduğu anlamına geldiği şeklinde yorumlanıyor. 2009 yılında Ali Nijerya polisi tarafından öldürüldü. Ölümünden sonra Muhammed Yusuf'un etrafında toplanıldı.
 Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına çeşitli çatışmalara sahne olan Afrika'da radikal İslamcı örgütlerin varlığı biliniyor. Somali'den Sudan'a, Nijerya'dan Orta Afrika ülkelerine iç çatışmaların odağında kalan halk yoksullukla pençeleşiyor. Bir kısım Afrika ülkeleri dış yardımlarla ayakta durmakta, ekonominin gelişmesi için çaba sarf edileceğine  iç çatışmalarla sarsılmakta.
Boko Haram örgütünün kız öğrencileri kaçırıp pazarda satacağını açıklaması ile dünya, radikal İslamcı hareketin ve tetiklediği çatışmaların, bir kez daha farkına vardı. Suriye'de El Nusra'nın, IŞİD'in yaptıkları gazete manşetlerinde yer alırken Boko Haram'ın bu eylemi şaşırtıcı değil. Terörün doğasında acımasızlık, insan haklarını hiçe sayma var.
Yaşanan bu çatışmalar, bırakın içinde bulunduğumuz yüzyılı, henüz  bir önceki yüz yıla dahi ayak uyduramamış Afrika kıtasını olumsuz etkiliyor.
Boko Haram örgütünün, Afrika'da- Magrip ülkeleri- El Kaide'nin ve kuzey Mali'de bulunan cihat yanlılarının yerleştiği sahil bölgesinde ortaya çıktığı da bilinmektedir. Yaptığı eylemler sonrasında halk korkuyla yaklaştığı örgütün adını - kendilerini öldürmesinden ve Boko Haram'ın duymasından korktuğu için-  yüksek sesle söylemekten kaçınıyor; insanlar artık komşularına bile güvenmiyor.
Boko Haram örgütünün ortaya çıktığı Kuzey Nijerya'da çocukların yarıdan fazlası yetersiz beslenme ile karşı karşıya. Çoğu evde elektrik bulunmuyor. Kadınlar arasında okuryazarlık oranı yüzde 23.
Okula giden kız çocuklarını kaçırıp "pazarda satacağız" açıklaması örgütün eğitime ve kadınlara  bakış açısını da ortaya çıkarıyor. Tıpkı Afganistan'da 1990'larda Molla Ömer liderliğinde palazlanıp bir ara ülke yönetimini ele geçiren, Bamyan'da ki Buda heykelini havaya uçurup, kadınların okula gitmesinin gereksizliğini söyleyen Taliban örgütünün anlayışında olduğu gibi.
Nijerya 1950 yılında keşfedilen ham petrol üretimi ile dünyanın beşinci petrol üreticisi. Buna rağmen halkın büyük bölümü yoksulluk içinde yaşıyor. Petrol gelirine rağmen yoksulluğun bu denli yaygın olması devletin her kademesinde büyük bir çöküş olduğunu düşündürüyor.
Yaşanan şiddet olaylarından yaşamını yitirenlerin sayısı 4700. Boko Haram'ın devlet kurumlarına, laik okullara yaptığı saldırıların yanı sıra, çoğu, teröristlerle alakası olmayanlarda devletin yaptığı karşı saldırılarda yaşamını yitirdi.
Bir yandan devlet yönetiminin yozlaşması, diğer yandan Boko Haram'ın radikal saldırıları karşısında halk çaresiz görünüyor. Ne olup bittiğini herkes görüyor, ama kimse bir şey yapamıyor. Terör örgütü köşe başlarını tutmuş, ne zaman nerede ne yapacağını kestirmek zor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik de istikrarsızlığı tehdit ediyor.
Radikal saldırıların savunulabilir bir yanı yok. Saldırılarda yaşamını yitiren, sakat kalan, geleceği kararan insanlar terör örgütlerinin umurunda değil. Bulundukları bölgelerde kargaşa ve kaos yaratıp bundan nemalanma amacındalar. İnsan hakları, adalet anlayışı bu örgütlere teğet geçiyor.
NOT: Fotoğraflar konuyla ilgili TV haberinden alınmıştır.

10 yorum:

  1. Emeğinize sağlık hocam, zavallı kızcağızlardan hala haber yok :( bulunacaklarından da ümidim yok:( siz de yazmışsınız dünyada petrol üretiminde 5. bir ülke, zengin petrol yatakları var ama iç savaş yüzünden halk yoksulluk içinde, bu Boko Haram'lı teröristlerin yüzünden Obama buraya sanırım pek yakında özgürlük ve demokrasi getirecek!!!! Tıpkı Irak, Libya'ya getirdiği gibi! ! ! Acaba örgüte bir yandan destek de veriyor mu inanın şüpheleniyorum...böylece Nijerya'nın işgaline davetiye çıkacak...petrolü iştahlarını kabartıyor olmalı...zaten halihazırda epey ABD askeri ve komutanı var Africom projesiyle...olan her zaman olduğu gibi zavallı halka ve o kayıp kızlara oldu:( ümidim yok dedim ama inşallah sağsalim bulunurlar:(
    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım; yaptığınız yoruma katılıyorum. Dünya jandarmalığını kendisine destur edinmiş olanların çıkar ve rant için yapamayacakları şey yoktur. İnsanların akan kanlarından nemalanmalarını diğer coğrafyalarda yaşanan olaylarda gördük. Afganistan'ı kana bulayan Talibanı destekleyip kurulmasına göz yuman, Sovyet 1990 işgaline karşı destekleyenlerin varlığı ve yaptıkları unutulmamıştır. Saygılarımla yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Merhabalar Hüseyin Hocam.

    Nijerya'yı bu hale getirenler kimler? Emperyalist ülkeler değil mi?.. Emperyalist ülkeleri burada tek tek saymayacağım. Bu ülkeler son derece gelişmiş, refah düzeyleri yüksek, çok güzel bir hayat sürmekteler. Nijerya gibi Afrika kıtasındaki ülkelere bir göz attığımız da: Açlık, yoksulluk, sefalet ve hepsinden en kötüsü yaşama hakları ellerinden alınarak sürekli bir can korkusu içinde yaşamak zorunda bırakılmalarıdır. Yer üstü ve yer altı kaynakları sürekli emperyalist ülkeler tarafından sömürülmüş, bu toprakların sahibi olan bu zavallı insanlar ise adeta kendi vatanlarında köleleştirilmişlerdir.

    Nijerya'da Boko Haramlı isimli terör örgütünü bu ülkenin başına musallat edenler kimler? Elbette vicdansız, merhametsiz ve katı yürekli cani emperyalist ülkelerden başkası olamaz!

    Mazlum ülke ve insanlar için, bir insan olarak fiilen yapmak zorunda olduklarımızı yapmakla birlikte Cenab-ı Hakk'tan da bu zulme bir son vermesi ve zalimlerin de cezalandırılmaları için dualarımızı eksik etmeyeceğiz. Ernest Hemingway'in "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" adlı ünlü romanı aklımdan hiç çıkmaz. Bu çalan çanlar, çevremizdekilerin sorunlarıdır. Onlara kulaklarımızı tıkayamayız. Kendi seslerimiz yankılanmalı bu çanlarda. Tepkilerimizi ya sözle, yazıyla, ya da eylemle göstermek zorundayız.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey Merhaba;
      Elbette yazdıklarınıza yüzde yüz katılıyorum. Doğru ve yerinde tespitleriniz var. Bu tespitlere katılmamak mümkün mü. Afrika Livingston'un misyonerlik çalışması ile başlattığı furyada emperyalist güçlerin denetimine girmiş, sömürgeleştirilmiştir. Milyonlarca Afrikalı Yeni Dünya diye lanse edilen Amerika kıtasına sağlıksız koşullarda gemi ambarlarında götürülmüş, karın tokluğuna çalıştırılmıştır. Karşı duranların akıbetleri acımasızlığın ve işkencenin tavan yapmasına neden olmuştur. Nijerya ya da diğer Afrika devletleri. Fark etmiyor. Kargaşa ve kaos ortamında bir türlü çıkamıyorlar. Devlet yöneticileri ve kurumların görevlileri rüşvet ve yolsuzluk batağında debelenmekteler. Yoksa dünyanın beşinci büyük petrol ihracatçısı olan bir ülke neden yoksulluğa mahkum olsun? Bu arada emperyalist güçlerin denetim ve gözetiminde kendi halkına ölüm kusanların nasıl birer insan oldukları sorgulanmalıdır. Yorum için teşekkür ediyor saygı ve selamlarımı yolluyorum.

      Sil
  3. Hüseyin Bay Merhaba

    İslam adı altında sözde bir "din" üretildiği kesin.. Bu baskıcı, Ortaçağ'ın gerisinde kalmış yaşam tarzını "Müslümanlık" diye insanlara dayatıyorlar.. Ne yazık ki cahilliğin egemenliğinde beslenen bu kabile yaşantısı hepimizi tehdit ediyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terör örgütlerinin İslami cihat adı altında yaptıklarını kabul etmenin olanağı yok. Toplum bu konuda aydınlatılmalı. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında kendi çıkarları ve rantları uğruna insanların yaşamını kan ve barutla yok etmeye çalışanlara lanet olsun. Terörü destekleyenlere lanet olsun.

      Sil
  4. Müjdeye'de yazdım, ben bu haberi görmedim. Kendimize öylesine odaklandık ki, etrafımzı göremez olduk. Diliyorum kaçırılın kızlar en kısa zamanda bulunup ailelerine teslim edilir. Tülay hanımın ifade ettiği gibi son günlerde sayıları hızla arttı ve hepsi birer tehdit oluşturmuş durumda. Sanırım bunlara karşı koyabilmek için bilinçlenmeli, eğitimli sayıyı arttırmalı ve birleşerek karşı çıkılmalı... Emeğinize yüreğinize sağlıklar diliyorum Hocam. Kaleminiz daim olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanife Hanım; bugün haber sitelerine düşen bir haberde Boko Haram'ın Nijerya'da 300 kişiyi öldürdüğü yazıyor.
      http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/nijeryada-boko-haram-saldirisi-300e-yakin-olu-haberi-92100
      Ayrıca bir başka analiz şöyle:
      http://www.diken.com.tr/vitrin/9-soruda-boko-haram-ve-nijerya/
      Terör örgütlerinin beslendiği kanallrın susturulması lazım. Bunların eline silah, para ve mühimmat verenlere yazıklar olsun.

      Sil
  5. DIs basin bu konuya öyle cok yer verdi ki....Islam adina öyle cok örgüt var ki....
    Hangisi kimler tarafindan kuruldugu belli degil...Kimler tarafindan kullaniliyor belli degil....Islamiyeti herseye bulastimasinlar,Kuran´in ,Peygamberin adini herseye bulastirmasinlar bana yeter...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ürkütücü bir olay bu. Sonrasında meydana gelen olaylarda yaşamını kaybeden yüzlerce Nijeryalı var. Terörün acımasızlığı bir yana terörden nemalanaların acımsaızlığı daha da önem kazanıyor. Çünkü teröristin silah fabrikası yoktur. Teröriste silah verenlere lanet olsun diyorum.

      Sil