10 Ocak 2015 Cumartesi

ÇÖLÜN GELİNİ







Tadmor olarak da bilinen Palmyra antik kenti Suriye'de bulunuyor. Önceleri bağımsız bir kent olan Palmyra, İS I.Yüzyılda Roma egemenliğine girdi. Yerel geleneklerle Roma ve İran kültürlerini harmanladı. Bu bağlamda antik dönemin en önemli kültür merkezlerinden biri oldu. Resimlerde de görüldüğü gibi dönemin anıtsal yapı kalıntıları halen çölün ıssızlığında yükseliyor.
Dünya kültürel mirası içerisinde hak ettiği yeri almış olan bu antik kent, yüzyıllarca doğaya meydan okumuş, ayakta kalmasını bilmiştir. 
Lakin son yıllarda Suriye iç savaşında diğer kentlerdeki geçmişten günümüze kalan antik kalıntıların uğradığı yıkıma bakalım ne kadar dayanacak.



4 yorum:

  1. Ne kadar sağlam yapılar. Üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala ayakta...
    Bu değerli bilgi için teşekkür ediyorum Hocam.
    Sağlıklı, huzurlu bir pazar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Ne kadar sağlam yapılar. Üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala ayakta." saptamanız yerinde ve gerçekçi bir saptama Hanife hanım. Yorum için teşekkür ediyorum. Ben de size ve ailenize iyi bir hafta sonu diliyorum. Saygılar.

      Sil
  2. İnşallah bir zarar görmez savaştan :( ne kadar güzel....teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaş yıkımdır. Canlı cansız her şeyi yok etmekte ustadır. İnşallah insanlığın geçmişte yaptığı ve günümüze kadar gelen bu devasa güzellikteki kültür mirası zarar görmez.

      Sil