13 Ocak 2015 Salı

DEV DALGALAR











Amerika Toprak Bilimi Derneği'nin açıklamasına göre "Bir çorba kaşığı kadar toprakta yeryüzünde yaşayan insan sayısından daha fazla canlı bulunuyor."
Bu açıklamayı Atlas Dergisi'nin Ocak 2015 sayısında okudum. İnsanın ilk bakışta inanası gelmiyor. Fakat bilim adamlarının uzun yıllar süren titiz çalışmaları sonucu ortaya çıkan bir gerçek bu.
Yukarıdaki resimler bugün Antalya kıyılarında dev dalgaların oluşmasını gösteriyor. Lakin dalgaların rengine dikkat ederseniz maviliğini çoktan kaybetmiş. Adeta çamur deryasına dönüşmüş.
Bu görüntülerin aynısını yeryüzü coğrafyasının değişik yerlerinde görmek mümkündür. 
Canlıların yaşam kaynağı olan doğa bu şekilde tahrip edilmeye devam ederse, toprak toprak olma özelliğini kaybedecek ve canlılar, tabii başta insanlar  uzun süre hayatta kalamayacak.
Birleşmiş Milletler bu bağlamda 2015'i "Toprak Yılı" ilan etti.
Bizlerde üzerimize düşeni yapıp toprağı, ormanı, canlıları yok etmek yerine devamını sağlamak için çaba sarf etmeliyiz.

4 yorum:

  1. Verimli topraklarımızı giderek verimsiz hale getirdik. Bir zamanlar ürettiğimiz ürünleri şimdi ithal ediyoruz. GDO'lu ürünlerle savaşıyoruz. Denizin sadece rengi değil, içeriği de değişti. Balıklarımızın nesli tükeniyor.
    Elimizdeki değerleri kaybetmeden, keşke doğayı yeniden "yaşanabilir" kılsak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Tüketilen gıda ürünlerinin içeriğinin değiştirilmesi ve GDO'lu ürünlerin tüketilmesi ne yazık ki sağlıklı beslenmeye imkân tanımamaktadır. Artan dünya nüfusunun sağlıklı beslenmesi için toprakların, orman ve sulak alanların kürunması lazımdır. Soyu tükenmekte olan her canlı insanlık için büyük kayıptır. Bunu anladığımız zaman umarım iş işten geçmez. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. İnsan adeta doğayı tahrip etmek için yaratılmış. Buradaki çelişkiyi anlamıyorum. Hani insan yeryüzüne halife tayin edildiydi? Tersine kendine ev yapmak için ağaç kesmek zorunda kaldı, kömür yakıp, benzin yakıp havayı kirletmek zorunda kaldı, kanalizasyonlarla, fabrika atıklarıyla nehirleri, denizleri kirletmek zorunda kaldı, kürkü için canlıları öldürüp nesillerini tüketti, korumak bir yana sürekli yok ediyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Korumak bir yana sürekli yok ediyor..." Bu saptamanız doğru.
      Lakin,
      İnsanların kendi gelecekleri için
      korumak ve kurtarmak zorunda olduğu canlılar ve doğa söz konusudur.
      Bu konuda sorumluluğu vardır.
      Ormanları, ağaçları, bitkileri korumalıyız.
      Filleri, kuşları, penguenleri ve balıkları da...
      Nehirleri, suları, denizleri ve taşları da.
      En önemlisi mevsimleri, iklimi, rüzgarı, yağmuru da.
      Gelecekte canlı yaşamı kurtarabileceklerimize bağlı.
      Yok etmeye çalıştıklarımıza değil.

      Sil