11 Ocak 2015 Pazar

EHLİLEŞTİRİLMİŞ BİREY!

                                            Hilmi Yavuz böyle diyor !


"Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri" törenindeki ödül konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "Bugün George Orwell olsa sizi ayakta alkışlardı" demesiyle gündeme damga vuran Alev Alatlı'nın Cumhuriyet gazetesinden Ceren Çıplak'a verdiği röportajı 9 Aralık 2014 salı günü gazetede okuduk. İlgili röportajın bir yerinde Alatlı şunları söylüyor: "'Toplum' dediğinizde ille de baskı olacaktır. Birey bir biçimde ehlileştirilecektir ki, bir kutsal, bir idea, bir dünya görüşü etrafında toplanabilsin ki, bir 'toplum' dan söz edebilesiniz."
"Ehlileşmiş" ya da "ehlileştirilmiş" insan dendiğinde, başkalarının düşüncelerine ve yönlendirmelerine göre hareket edecek, kendi aklını başkalarının düşünceleri ve/veya yönlendirmeleri doğrultusunda kullanacak insan değil midir?
İnsanların ehlileştirilmesi aynı zamanda birey olmalarının önünün tıkanması, özgürce düşünmelerinin önüne geçilmesi değil midir?
Tarih boyunca yönetimleri altında bulunan toplumlara kendi düşüncelerini uygulamaları ve o yönde hareket etmelerini söyleyen; karşı çıkanları bertaraf edenlerin kimler olduğunu öğrenmek pek de zor olmasa gerek. Tarihin tozlu sayfalarını aralamak yeterlidir.
Toplumun ehlileştirilmesi için farklı düşüncelerin yerine kendi düşüncelerinin yerleştirilmesi ve bunun toplum tarafından kabul görmesinin sağlanması amaçlanır ve gerçekleştirilir.
Alatlı'nın yaptığı açıklamalara tepki gösterenler birey olma ve özgürce düşünme bağlamında  tepki göstermektedir.
Sorgusuz sualsiz boyun eğme doğru değildir. Aydınlanmanın ışığında yoğrulmakta olan bireylerin boyun eğme düşüncesine tepki gösterecekleri gerçeğini de unutmamak lazım.


4 yorum:

  1. aha!,işte vurgulamak istediğim durumda buydu..kendilerini köle yapan bir zihniyetten kurtulmak isteyen halk kitlelerinin isyana ve ayaklanmaya kadar varabilecek eylemlerinin arkasında işte bu "insanları köle yapma zihniyeti" yatıyor..terör örgütleri de ,bu insanları köle yapma zihniyetindeki insanların eylemleri nedeniyle doğuyor ve güç buluyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerek emperyalist yayılmacı politikaları ile dünya coğrafyasında söz sahibi olmaya, mazlum milletlerin yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarını, ucuz iş gücünü kendi çıkarları doğrultusunda kullanan ve kullanmaya devam eden devletlerin yaptıklarına ve gerekse terörü kendilerine bir çıkış yolu, ses getirme arzusu, egosunu tatmin etme gibi nedenlerle zalimlik ve zulüm yapanları benimsemek, takdir etmek imkansızdır her aklı başında insan için. Eşitlik ve kardeşliği, adalet ve demokrasiyi özümsemiş insanlar için de savunmasızların yanında yer almak, zalimin zulmüne karşı çıkmak bir insanlık borcudur. Bu bağlamda söylediklerinize karşı yorum getirmek doğru değildir diye düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

      Sil
  2. Hüseyin hocam, Alev Alatlı'nın bu akp yağdanlığının, abuksabuk beyanlarının sebebi başkaymış diye duydum. Damadı Kaan Aktan'mış ve damadı ttnet genel müdür vekili mi ne yapmışlar!! Kadın da aniden Tayyip yağdanlığına başlamış. Ehlileştirmekten kastı aslında koyunlaştırmak olsa gerek. Bir kısmını öyle yaptılar ama çoğumuz direniyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım elbette Alatlı'nın damadının durumunu bilmiyorum. Kimdir kim değildir sizden yeni duydum. Velev ki duyumsaman doğru diyelim. Bir koltuk için bir yazarın o şekilde düşünmesini yadırgarım elbette. Saygılar. Yorum için teşekkür ediyorum.

      Sil