14 Ocak 2015 Çarşamba

ERCİYES DAĞI

Kayseri il merkezinin 25 kilometre güneyinde, ovaların ortasında yükselen bir dağ Erciyes. 3916 metre yüksekliğindeki Erciyes İç Anadolu'nun en yüksek dağıdır.
Kayak pistlerinin yanı sıra yüksek irtifa tutkunlarının  tercih ettiği tırmanış rotalarına sahiptir.
Hasandağ, Karacadağ ve Erciyes'in püskürttüğü lavların doğal olaylarca şekillendirilmesi sonucu Kapadokya bölgesinin ünlü Peribacaları oluşmuştur.
Dağ üzerinde sürekli bir beyaz örtü barındırır.
Anlatılan o ki; bir zamanlar dağın eteklerinde Ercişler Kabilesi yaşarmış. Bu kabile beyinin de güzel bir kızı varmış. Günün birinde kabilenin olduğu bölgeye bir delikanlı gelir. Beyin kızını görüp aşık olur. Kızı Horasan Ulularını araya koyup babasından istetir. 
Bey kızını isteyen delikanlının dürüstlüğünü ve mertliğini beğenir. Delikanlının kızı ile evlenmesi için bir şartı vardır. O şartı yerine getirirse kızı ile evlenebileceğini söyler. Dağın tepesinde ateş püsküren bir ejderha vardır. O ejderhayı öldürürse kızı ile evlenebilecektir. Delikanlı şartı kabul eder. Bu arada kız da delikanlıya aşık olur.
Lakin kız dağın tepesinde ki ejderhayı öldürmeye gidenlerin geri dönmediğini bilmektedir. Bu nedenle delikanlıdan gitmemesini ister.
Delikanlı bu isteği reddeder. Kız delikanlının getirdiği hediyeleri de yanına alarak delikanlının peşinden gider.  Bir süre sonra ona yetişir yalvarır ama sözünü dinletemez.
Bunun üzerine kız gelinliğini giyer ve yola birlikte devam ederler.  Dağın zirvesine yaklaştıklarında alevler çoğalır ve akmaya başlar. Delikanlı kızı korumak isterken alevler onu alıp götürür.  Kız gelinliği ile delikanlıyı kurtarmaya çalışırsa da onu da alevler yutar. 


Bu sırada kızın beyaz duvağı dağın üzerinde kalır.
Efsane o ki o günden bu yana dağın üzerinde her daim beyaz bir örtü vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder