7 Ocak 2015 Çarşamba

ROMAN BEBEĞİ DEFİN ETMEDİLER



"Roman bebeği defin etmediler!" manşetini gazetede görünce İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi aklıma geldi. 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen, insan haklarının neler olduğunu düzenleyen bildirge. Pek çok ülkenin onay verip kabul ettiği, ancak kimi yöneticilerin işine geldiği gibi yorumlayıp uyguladığı bildirge.
Bildirgeden:
Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
Madde 5- Hiç kimseye işkence ya da zalimce, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele ya da ceza uygulanamaz.
Görüldüğü gibi kağıt üstünde insan hakları güvence altına alınmış. Bildirgenin diğer maddeleri de benzer içerikte güvence vermiş.
Lakin demokrasi ve insan hakları dendiğinde mangalda kül bırakmayan batılı ülkelerde göçmenlere, sığınmacılara, yer yer yabancı işçilere karşı alınan tavır hiç de insan hakları kavramına uygun değil.
En doğudan en batıya yeryüzü coğrafyasında sınırları çizilmiş devletlerin günümüzün zor yaşam koşullarında hayatta kalma mücadelesi veren, karın tokluğuna çok az ücretle çalışmayı kabul eden, ülkesinde var olan iç karışıklık ve/veya savaşlar, çatışmalar nedeni ile yerini yurdunu terk edip daha güvenli; daha insan haklarına saygı duyulan ülkelere sığınanların içinde bulundukları yaşam koşulları gittikleri yerde "biz buraya neden geldik" sorusunu sorduracak boyutta.
"Roman bebeği defin etmediler" üst manşeti ile gazetede yer alan habere göre; "Fransa'nın başkenti Paris'in 23 km. güneyindeki Champlan ilçesinde 3 aylık bebeğin belediye mezarlığına gömülmesine belediye başkanı izin vermiyor...Aile işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Laurence Rossignol, Twitter hesabından definin reddinin 'zalim bir aşağılama' olduğunu yazdı...."
Fransa kamuoyu konuyu tartışa dursun, demokrasi kavramına uygun adil ve eşitlikçi uygulamaların uygulandığını düşündüğümüz Fransa gibi batılı ülkelerin kimi yöneticilerinin, yerine göre insanları mensup oldukları kategoriye göre değerlendirip aşağıladıkları anlaşılıyor.
Oysaki insanı insan olduğu için sevmeli. İnsanlar mensup oldukları ırk, dil, din, milliyet, ulusal veya toplumsal kökenine göre değerlendirmemeli.
İnsana verilen değerin ne olması gerektiği konusunda Mevlana'nın, Yunus'un söylem ve şiirlerine bakmak yeterlidir aslında. Fransızların yapacağı tek şey Mevlana'nın, Yunus'un söylem ve şiirlerini Fransızcaya çevirttirip ilgili belediye başkanına okuyup değerlendirmesi ve ders çıkarması için vermeleridir.


2 yorum:

  1. İnsanlığın dramı içler acısı... Maalesef Hocam dünya düzeni kişilere, devletlere, milliyetlere, ırklara göre farklılık gösteriyor. Güya insanca yaşamanın insan olmanın kuralları hakları olarak kağıt üzerinde alınan kararlar, icraata geçerken farklılık gösteriyor. Keşke kurallar kanunlar uygulanırken "İnsan" olarak değerlenebilse... Yazınız çok hüzünlendirdi beni. Zira her gün haberlerde izlediğim Suriye'den gelen çocukların durumlarını gördükçe içim sızlıyor... Emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi Hanife Hanım. "İnsanlığın dramı içler acısı". Nerede? Her yerde.
      Kutuplardan ekvatora ekvatordan tekrar kutuplara yeryüzü coğrafyasının yaşamı kucaklayan her noktasında dram, yok oluş, zulüm...
      Ve ne acıdır ki bunca zulmü, bunca zalimliği yapan yine insandır.
      Nerede bir enerji kaynağı var orada zulum var
      Nerede bir tarım alanı, orman alanı
      Nerede bir maden yatağı
      Nerede bir tatlı su kaynağı var orada zalimlik var.
      Gücü gücü yetene
      İnsan diğerine yaşam hakkı vermiyor.
      Nerede olursa olsun
      hangi ülkede olursa olsun
      Zulme uğrayan, haksızlığa uğrayan kim var ise
      Mensup olduğu dile, dine, inancına, milliyetine bakılmadan zulme uğrayana sahip çıkılmalıdır.
      Yapılan zalimliklere karşı durmayanlar yarın sıranın kendilerine gelmesini engelleyemezler.
      O nedenle, insanca yaşamanın kuralları kağıt üzerinde kalmamalıdır.
      Başkalarının yaptığı hata ve yanlışları diğerleri yapmamalıdır.
      Yorum için teşekkür ederim. Saygı ve selamlarımla.

      Sil