22 Ocak 2015 Perşembe

URFA ÇARŞISI


Urfa'nın kalbinin attığı yerlerden olan çarşı; sokakların, meydanların, han ve dükkânların, kapılar ve dar geçitlerle bağlandığı cıvıl cıvıl bir kopleks. Çeşitli meslek dalları için tasarlanmış bir yapı. Tarihi 15. ve 16. yüzyıllara kadar uzanır. Kumaşların, yiyeceklerin, keçe işlerinin, bakır ve ağaç işlerinin sıralandığı Urfa çarşısı güvercin yetiştiricilerinin de buluşma noktası.
Bakırcılar Çarşısı, Bedesten Çarşısı, Sipahi Çarşısı, Kazzaz Han, Gümrük Han çarşıda görülecek mekanlardır. Bunlardan Gümrük Han, Urfa'nın Haşimiye Meydanı yakınında yer alır.

4 yorum:

  1. urfaya gidip gezmek gerekiyor bi ara..urfa değil ama malatya,sivas bölgelerine bi ara uğramıştım..çok güzel yerleri görmüştüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yöremizi olanaklarımız çerçevesinde gezmek, kültürlerini tanımak lazım.

      Sil
  2. Görmek istediğim şehirlerimizden biri Urfa... Çok merak ettiğim yerler var. Özellikle balıklı göl... Sağ olun hocam kısa ve öz tanıttığınız için.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu'nun kadim kültürlerini yerinde görmek gerekir. Sadece Urfa değil elbette, Anadolu coğrafyasını biliyor muyuz diye kendimizi sorgulamamız lazım. Karınca kararınca kısa ve öz ülkemiz kültürlerini tanıtmak görevimizdir diye düşünüyorum.
      Saygılar.

      Sil