9 Mayıs 2017 Salı

AND DAĞLARINDA VE ANADOLUDA

Gerek Anadolu’da ve gerekse başka coğrafyalarda insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için durmadan çalışıyorlardı. Hem de çok zor ve meşakkatli işlerde. Hayat acımasızdı. Kimine rahatlığı, kimine zorluğu vermişti. Zor yaşamı az da olsa hafifletme gayreti vardı.
Bir gazete de okumuştum bir ara. Sadece dokuz yaşındaydı Rosemery Sanches, ama ellerinin içi kullanılmaktan nasır bağlamıştı. Peru’da And Dağlarının yakıcı güneşinin altında habire kayaç kırıyordu. Babası yıllar önce hastalanınca annesi ile birlikte altın madeninde taş toplayıp, gözden kaçmış altın parçacıkları bulmak için. Ekmek parasını zor çıkaran bir ailenin çocuğuydu. Okul harçlığını çıkarmak için boş zamanlarında çalışıyordu. Ne var ki, en azından Sanches ailesinin yapacağı bir iş vardı. Çalışmak için bir işi olmayan milyonlarca yoksulun durumu daha da zordu. Ağır çalışma koşulları, zengin fakir ayrımı düşünüldüğünde kapitalizmin ve onun ileri versiyonu olan neo-liberalizm’in bir maraton koşucusu gibi hızla insanları yoksulluğun ve işsizliğin pençesine iterek, umutları yok ederek varlığını sürdürmesi, alın terine yeterince önemin verilmemesi Rosemery'nin, maden ocağında çalışan diğerlerinin alın yazısı olmuştu.
Peru’da dokuz yaşında bir çocuğun mücadelesi vardı da Anadolu’da yok muydu? Hiç kuşkusuz Anadolu’nun kadim tarihi uzun yıllar öncesine gider. Orta Asya’dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyada at koşturan Türk milletinin son anayurdudur Anadolu. Değişik kültürlerin harmanlandığı bu topraklarda, tarihin her safhasında güç ve var olma mücadelesi olmuştur.

İnsanımız bu mücadelede kültürü ve yaşam biçimi ile günümüze kadar gelmiştir. Anadolu’nun kırsalında yaşam mücadelesi verenler kaderlerine razı olmuşlardır. Tarih boyunca para, yetki ve güç sahibi olanlar gün gelmiş hatırlanmamıştır. Lakin bu topraklara can verenler; diliyle, kültürüyle, inançlarıyla, toprağıyla, keçisi ve koyunu ile kurdu, kuşu ile hep var olmuşlardır.

2 yorum:

  1. Dünyanın her tarafında beden gücüyle zor işlerde çalışmak zorunda kalan insanların durumu çok benzer. Yıpranıyorlar, hırpalanıyorlar.
    Anadolu insanı belki yıllardır süregelen yaşam enerjisi ve hayata bağlılığıyla fark yaratabiliyor.
    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Hocam haklısın.
      Ne diyebilirim ki
      gerçekleri yazmaktan başka.
      Fakirin ekmeği taştan serttir
      Beden gücü ile nice insanlar var ki
      dağda, bayırda, ormanda, madende,
      çölde, denizde, ovada, karda yaşam mücadelesi için çaba sarf ediyor.
      Üç beş kapitalist
      bu insanların kazancı ile gününü gün ediyor.

      Sil