24 Mart 2017 Cuma

3 Mart 1924 TARİHİNDE "HİLAFET" KALDIRILDI

                                               İlgili haberde kullanılan görsel

3 Mart 1924 tarihinde "hilafet" kaldırıldı. Siyasal bir kurum olması nedeniyle kaldırılması isabetli olmuştur.  Lakin, o tarihte "hilafetin kaldırılmaması" için çalışanlar arasında Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşları da vardı. Onlar "hilafetin" kaldırılmamasını "hilafetin bir güç olduğunu" söylüyordu.
Oysa "halifelik" siyasal bir makamdı. O nedenle Atatürk "hayır" dedi. Kaldırılacak.
29 Ekim 1923 tarihinde "cumhuriyet" ilan edilmişti. Güç artık halkın elindeydi, halkı da Büyük Millet Meclisi temsil ediyordu. O halde halifeliğe gerek yoktu.
Büyük Millet Meclisi üyeleri de halkın oyları ile seçilip mecliste halkı temsil ediyordu. Oysa ki "halife" halkın oyları ile seçilen biri değildi.
Yakın arkadaşları halifeliğin kaldırılmamasında ısrarcı olup "siz halife olun" dediler. Atatürk yine "hayır" dedi.
Güç kaynağı olarak meclisi işaret etti.
Meclisin seçeceği cumhurbaşkanını ve hükümeti "temsil" görevi ile yükümledi.
Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadele de halkını yanına almıştır. Yaptığı her icraatta halkının nabzını yoklamıştır. İstese "halife" olabilirdi.  O ise bunu elinin tersi ile itti.
25 Ekim 2015 tarihli www.yeniakit.com.tr. de  "Dilipak: Erdoğan başkan seçilirse halife olacak" başlıklı bir haber yayınlandı.
İlgili haberde aktarılanlar aynen şöyle:
"Gazetemiz yazarı Abdurrahman Dilipak, Toronto'da önemli açıklamalarda bulundu. Dilipak, "Hilafet şu anda TBMM'ye intikal etmiştir. Bu anlamda hükümet tarafından gereği yerine getirilmektedir. Tayyip erdoğan başkanlık sistemine geçerse, kendisi bu anlamda bütün islam beldelerinde, hilafete bağlı bölgelerde, muhtemelen kendisine müşavirler tayin edecek ve İslam Birliği'nin Beştepe'de temsilciliklerini açacak" dedi."
Bu açıklamaya "hayır" öyle bir şey yok açıklaması ya da yorumu geldi mi?


Not: İlgili haberin linki: http://www.yeniakit.com.tr/haber/dilipak-erdogan-baskan-secilirse-halife-olacak-102307.html

6 yorum:

  1. Hüseyin hocam, Allah cezalarını versin diyorum, hele hele şu meymenetsiz, içinin fesatlığı, içinin pisliği yüzüne vurmuş iblis başta olmak üzere alayının Allah cezasını versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ne diyim haber yukarıdaki gibi. Atatürk'ün de konuya bakışı da yukarıda verildi. Olması gereken halifelik değildir.

      Sil
  2. zaten başndan beri böle düşünüyodum..başkanlık hikaye maksat hilafet diye..bu haber cuk yerine oturmuş oldu..elinize sağlık hüseyin hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hilafeti bu millet kabul etmez. Hilafetin ne olduğu bilinmektedir. Kim ne derse desin. Aklında halifeliği geçirenler yanılırlar.

      Sil
  3. İnşaallah diyorum Hüseyin Hocam. CB sistemini ısrarla getirmesinin altında, her ne kadar kendime itiraf etmekten çekinsem de, bu olabilir mi? diye soruyordum. Allah etmesin. gerçek olma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Lakin gelişmeler umarım düşünülen gibi olmaz. Ve bu millet yeni anayasa taslağına "evet" demez.

      Sil