12 Temmuz 2023 Çarşamba

MUNZUR DAĞININ KEÇİLERİ


 

Munzur Dağları’ndaki keçiler bölge halkı tarafından kutsal kabul edilir, sadece dağkeçileri mi, o bölgede yaşayan tüm hayvanlar bölgenin kutsalıdır.

En çok da keçiler. Çünkü onlar bin yıllık inanca göre evliyaların otlattıkları keçilerdir. Sahipleri görünmez ama birlikte su içmeye inerler. Birlikte otlanırlar.

Dağkeçileriyle ilgili hikâyeler öylesine çoktur ki halk edebiyatının büyük bir bölümünü oluşturur.

Bir tanesini anlatayım:

Adamın biri, bir gün bir dağkeçisine ateş etmiş, keçi hemen ölmemiş, adam yanına gittiğinde adama bakmış, ağlıyormuş, sonra gözlerini usulca yummuş.

Gel zaman git zaman, adamın bir oğlu olmuş, engelliymiş ve sürekli gözlerini babasına dikip tıpkı o dağkeçisi gibi ağlıyormuş, gene zamanlar geçmiş, adamın bir kızı olmuş, o da evin bahçesindeki havuzda boğularak ölmüş.

Adam anlamış ki can yaktı, Hızır’a kendisini bağışlaması için günlerce yalvarmış, o öldürdüğü dağkeçisi gibi ağlamış sonunda bağışlanmış.

Adam o günden sonra dağlarda yaşamaya başlamış. Darda kalan her dağkeçisinin imdadına koşmuş.

Rivayet bu ya;

Derler ki, dağ keçilerinin itikadı o kadar fazladır ki, güneş dağların ardına çekildiği andan itibaren ayağını dervişlerin toprağından çekerlermiş. Kayalık alanlara gidip orada yatarlarmış.

Ve yine rivayete göre;

Elindeki süt dolu bakracı şimdiki Munzur Irmağı'nın ilk çıktığı yere döken Munzur Baba'nın da dağ keçileri vardır.

Bakraçtaki süt dökülür ve döküldüğü yerde bembeyaz su fışkırır. Munzur kırk adım daha atar, bastığı her yerden su çıkar. Bu sulardan ırmak meydana gelir. Munzur Baba'nın keçileri de Munzur Dağı'nda bulunur.

Kadim Anadolu topraklarında bin yıllardan bu yana anlatılan hikayelerle büyüyen bir kültür mozaiği var.

O mozaiğe sahip çıkmalı insan.

4 yorum:

  1. Öyle bir kültür mirası ki dillere destan, efsanelere konu olmuş. Sahip çıkmamız, korumamız, gelecek kuşaklara aktarmamız gerek.
    Teşekkürler Hüseyin Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadim Anadolu topraklarında bin yıldır insanların sürdürdüğü, bugünlere kadar gelen, hikayelere konu olan kültür mirasımıza sahip çıkmak gerektiğine inanıyorum. Selamlar saygılar

      Sil
  2. Merhabalar.
    Munzur dağını bilmeyenimiz yoktur. Ama ben hiç merak edip, bu Munzur dağı neyin nesidir diye hakkında hiç bir bilgi sahibi olmadım. Sayenizde hem Munzur dağının, hem de Munzur nehrinin hikayesini öğrenmiş oldum. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep bey,
      Munzur rivayeti yanısıra Anadolu topraklarında dünden bugüne kadar yaşayan daha nice rivayetler var.
      Misal,
      Köroğlu
      Dadaloğlu
      Ferhat ile Şirin
      Kerem ile Aslı
      Toroslar’ın zirvesinde göçerler
      Konya ve Toroslar’ın kırsalında dağ keçileri
      Anadolu kaplanı... vs
      Yeter ki araştırıp öğrenelim.
      Selam ve saygılar

      Sil