25 Mayıs 2016 Çarşamba

AMİNA FİLALİ'NİN TRAJEDİSİ

Şafak vakti Sahra Çölü'nün batı sınırında, kum tepelerinin üzerinde sisin son gri filizleri gökyüzünün içinde kıvrılıyor. Bir Alaca Doğan, üzerinde akasya topluluğunun bulunduğu yükseltiye doğru uçuyor.  Çöl Tilkisi, son bir gayretle yakınlardaki su kaynağına doğru yol alıyor.
Zor doğa koşullarında hayat devam ederken 15 Mart 2012 günü Fas'ın  Larache kasabası  16 yaşındaki Amina Filali'nin intiharı ile sarsıldı.
Olay sonrası gelen tepkiler ülkede kadınların yaşamak zorunda olduğu sorunları gündeme getirdi. Bu sorunların başında tecavüz olayları ilk sırada yer alıyordu.
Amina Filali tecavüze uğramış, tecavüzcüsüyle evlendirilmiş, evlendirildiği tecavüzcüsü şiddet ve tecavüze devam etmiş, çocuk yaştaki Amina'da daha fazla dayanamayarak intihar etmişti.
Fas yasalarına göre 18 yaşından küçük kadınların evlenmesi yasak. Ancak bazı özel durumlarda buna izin veriliyor, hatta teşvik ediliyor. Amina Filali olayı bunun en bariz örneğidir.
Peki o özel durum nedir?
Elbette ki tecavüz.
Fas  Ceza Yasası'nın 475. maddesine göre, 18 yaşından küçük bir kızı kaçıran, taciz ya da tecavüz edenler mağdurla evlenirse ceza almıyordu. 
İlgili yasa sözde her iki tarafın rızası ile uygulanıyor. Lakin gerçekte burada tek taraf var.
Çünkü tecavüzcüsü ile evlenmeyi reddeden kadınlar ve aileleri suçlu kendileriymiş gibi toplumsal baskıya , dedikoduya maruz kalıyorlar. Bakire olmayanlar saygı görmüyor.
Kadının ailesi de bu durumda zorunlu olarak namus adına tecavüzcüsüyle evlendirmeyi kabul ediyor.
Tecavüzcüsü de kaçırıp döverek ırzına geçtiği Amina'yı almaya hazır.
Yargıcın önerisi, genç kızın tecavüzcüsü ile evlenmesi.
Çaresizce yargıcın önerisini kabul ediyor.
Amina'nın kaderine razı olmak ve geriye kalan ömrünü tecavüzcüsüyle geçirmekten başka çaresi yok.
Amina artık kocasının (tecavüzcüsünün) mülkiyetinde.
Gördüğü şiddet  nedeniyle ne ailesinden ne de devletten yardım isteyebiliyor.
Tecavüzcüsüyle 7 ay evli kalan Amina daha fazla dayanamayıp fare zehri içerek intihar ediyor.
**********
14 Ocak 2016'da TBMM'de bir meclis araştırma komisyonu kuruldu.
"Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu."
Komisyonun hazırladığı  rapor taslağında yer alan öneri kabul edilirse  çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca sorunsuz ve başarılı bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanması öngörülüyor. Eğer istismarcı 15 yaşın altındaysa, istismar suç olmaktan çıkarılıyor.
Bu durumda ailelerin 15 yaş altı  çocuklarını fiilen evlendirilmelerinin yolunu açıyor.
Oysa el bebek gül bebek yetiştirdiğimiz çocukların acımasızca tecavüze uğramaları sonrasında tecavüzcüleri ile evlendirmeleri yaşanan travmayı hafifletmez. Hayallerini, geleceğini, yaşamını, eğitimini alt üst eden bu olayın kabul edilmesi olanaklı değildir. Çocuk istismarcılarına gerekli ceza verilmelidir. Eğer komisyonun önerisi  kabul edilirse tecavüzlerin önüne nasıl geçilecek?
Canı sıkılan gitsin bir çocuğa tecavüz etsin. Çocuk hayatında en büyük travmayı yaşasın. Psikolojisi bozulsun. İnsanlara olan güveni sarsılsın.  Buna rağmen çocuğun tecavüzcüsüyle evlenmesinin yolu açılsın.
Bunun kabul edilebilir bir yönü var mı?
Bu şeklide gerçekleşen bir evlilik sağlıklı bir evlilik olabilir mi?
"Bir kereden bir şey olmaz" zihniyetini bir kenara bırakalım. Çocuklarımıza sahip çıkalım. Çocuklarımızın istismarcılarına gerekli caydırıcı cezaları vermek yerine tecavüzcüsüyle evlendirilmesinin yolunu açmayalım.




6 yorum:

  1. Fas, çoğunluğu Müslüman olan bir ülke! Ne hikmetse hep Müslüman ülkelerde böyle tecavüzcüler tecavüzcüsüyle evlendiriliyor.! Lanet olsun alayına, insanları dinden de soğuttular pis sapıklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. İlgili ülkelerinin kadına bakış açısından kaynaklanan bir durum bu Müjde Hanım . 14 Ocak 2016 da TBMM.de bir meclis araştırma komisyonu kuruldu. Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu. Komisyonun hazırladığı rapor taslağında yer alan öneri kabul edilirse çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca sorunsuz ve başarılı bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanması öngörülüyor. Eğer istismarcı 15 yaşın altındaysa, istismar suç olmaktan çıkarılıyor. Bu durumda ailelerin 15 yaş altı çocuklarını fiilen evlendirilmelerinin yolunu açıyor. gerçeğinde görüyoruz ne yazık ki

      Sil
  2. Merhabalar.
    Bu kendini bilmez ahlaksız ve uçkur düşkünü hayvanları terbiye etmek için ne gerekiyorsa yapılmalı. Hem tecavüze uğrayacak, hem de tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda kalacak!.. İçinde bulunduğumuz bu çağda kız çocuklarımıza reva görülen bu zihniyetin, cahiliye döneminde kız çocuklarını diri diri toprağa gömen zihniyetten ne farkı var? Cenab-ı Hakk, ıslah eylesin, hidayet ihsan eylesin.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Recep Bey;
    Tecavüz ve taciz olaylarını yapanların caydırıcı cezalara çarptırılmması lazım. Ceza yasasında gerekli yaptırımla olmalı. Komisyonun hazırladı ve 16 Mayıs tarihinde Meclis Başkanlığı'na verdiği, yukarıda sadece tecevüzlerle ilgili kısmın yer aldığı rapor eğer kabul görürse kadınların vay haline demekten başka çare kalmıyor.
    Bir kadın durup dururken tecavüze uğruyor. Ve istemediği, kendisine zorla tecavüz eden biri ile evlenmeye zorlanıyor.
    Bunun kabul edilebilir bir tarafı var mıdır?
    Bu rapor doğrultusunda yasa değişikliği gerçekleşirse eğer korkarım ki toplumsal bir takım sıkıntılara sebep olur.
    İğrenç bir şekilde tecevüze yeltenen biri ile tecavüze uğrayan nasıl evlenir anlaşılır şey değil.
    Fas'lı Amina Filali olayını bu sebeple yukarıda yazdım.
    Filali 'de yargıcın önerisi ve ailesinin olur vermesi ile tecevüzcüsü 23 yaşındaki adamla evleniyor.
    7 ay evli kalan Amina Filali sonuçta fare zehri içerek intihar ediyor.
    Demek ki tecavüzcüsü ile evlendirmek çözüm değil.
    Yasalar çağdaş insan haklarına uygun olmalı.
    Kadına şiddet gösterenler evlenirse affedileceğine gerekli cezayı yaptırıma tabi tutulmalı.
    Ne gerekiyorsa yapılmalı derken ceza yasası caydırıcı olmalı.
    Diğer taraftan bir kadın birden fazla şahsın tecavüzüne uğradıysa eğer hangisi ile evlendirileceği kura ile mi belirlenecek kardeşim böyle bir şey olur mu?
    Bir kadının onlarca kişinin tecevüzüne uğraması zihinlerde ki yerini hala koruyor.
    Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hüseyin Hocam.
      Size katılıyorum. Tecavüzcü en ağır ceza ile cezalandırılmalı. Gerekiyorsa, hadım edilmeli ki, bir daha bu b.ku yemesin. Hele de çocuk tecavüzcüleri, mutlaka böyle ağır bir ceza ile tecziye edilmeli.
      Selam ve dualarımla.

      Sil
    2. Haklısın Recep Bey. Caydırıcı cezalar verilmeli. Kimse yaptığının yanına kar kalacağını düşünmemeli.
      Saygılar selamlar.

      Sil