21 Şubat 2018 Çarşamba

AĞLATAN KUPON




“Afganistan’da Dünya Yiyecek Programı çerçevesinde her gün bir konteynır yiyecek çocuklara dağıtılıyor. Savaş ve doğal afetler nedeniyle her gün 400 çocuğun bir milyon yoksul nüfusuna katıldığı ülkede yiyecek kuponunu kaybeden bir çocuğun gözyaşları yürekleri burktu”
Haber böyle. Ne denir ki! Yoksulun mekânı coğrafyalarda her gün her an her saniye yaşanan dramlardan sadece biri bu.  1980’li yıllarda dünyanın gündeminden düşmeyen Afganistan, 1979 Sovyet işgali ile kaosa sürüklendi. Yetmedi 11 Eylül 2001 günü teröristlerin ABD’de gerçekleştirdiği ikiz kuleler saldırısı ile tekrar gündeme geldi. ABD ve Nato birlikleri ülkede şu an.
1994 sonbaharında ortaya çıkan Taliban’ın üç yıl gibi kısa bir sürede Afganistan’da ülkenin yüzde 90’ına hâkim olması, uygulamaları sonucu Afgan halkı açlığın, sefaletin ve geri kalmışlığın acımasızlığında bocalamaya başladı. Taliban gitti. Lakin militanları Afgan halkına göz açtırmıyor.
Evet, ne denir ki’ Her toplum layık olduğu şekilde yönetilir derler. Olan yine yoksula olmaktadır. Emperyalizm ve savaş baronları ise ellerini ovuşturmakta. Afgan halkı ise bir lokma ekmek için aldığı kuponun kaybına ağlamakta.
Afganistan'daki çocukların yaklaşık yüzde 45'inin, anne karnından itibaren ciddi gıda yetmezliği çektiği ve bu nedenle ülkede yüksek oranda anne ve çocuk ölümleri yaşandığı uzmanlarca belirtiliyor.
Bir zamanlar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve yine bir zamanlar dünyanın en önemli ilim ve kültür merkezlerinden olan Afganistan'da, işgal ve iç savaşların getirdiği fakirlikten dolayı başta çocuklar olmak üzere ciddi sağlık, gıda ve beslenme sıkıntısı yaşanıyor.




4 yorum:

  1. Güzelim ülkeyi cehenneme çevirdiler diyebiliriz değil mi kısacası Hüseyin hocam?
    Çok yazık 1970 Afganistan yazıp google'a tıklıyorum ne güzel resimler geliyor...:( bir ülkede laiklik elden gidip, dini yönetim gelirse sonu budur:( Irak, İran, Suriye, Libya, Afganistan.

    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru dersin Müjde kardeşim.
      Sadece Afganistan değil, diğerlerinin de farkı yok...
      Saygılar.

      Sil
  2. "Dünya adaletsiz derler ya hani" dünya adaletsiz değil, adaletsiz olan insanlar. Bir yerde israfın dibi görünürken, bir yerde açlık ve sefillik diz boyu. İnsanın gözü doymuyor.Kazandıkça "hep daha diyor" TV de bir programda izlemiştim: bir profösördü sanırım;"dünyadaki 200 insan ya da şirket, kazancından bir bölümünü durumu zayıf olanlara verse dünyada açlık diye bir sorun kalmaz" demişti. Afganistan, İran Irak, Suriye diyoruz da, sanki kendi ülkemiz daha mı iyi? değil elbet. Yaşanılan onca sıkıntıların temeline bakıldığında gelir düzeyinin düşüklüğü göze çarpıyor. Bizim ülkemizde değişmeyen politika, zengini daha zengin, fakiri ise daha fakir yapıyor. Üzücü ama gerçek. Hüseyin Hocam emeğinize sağlık. Kaleminiz daim olsun. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarınız bir yazarın çığlığıdır Hanife hanım...
      Yazdıklarımız da...
      Elbette ki doğru dersin.
      Orası öyle de diğerleri ya da biz farklı mıyız...
      Lakin, yazdıklarımızda "kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" anlayışı söz konusu...
      Ülkemizle ilgili yazmak...
      İstemez mi insan...
      Lakin, başkasına bakıp kendimize çeki düzen vermek,
      Muhtacımıza yardımcı olmak, yol yordam göstermek...
      Semt pazarlarında dolaştığında akşam üstleri insan...
      var olan yoksulun durumunu daha iyi gözlemleyebiliyor..
      Teşekkür ederim yorum için.
      Saygılar.

      Sil