7 Eylül 2021 Salı

BİN TON YÜK ASILIYKEN OMUZLARINDA


 

"İnsan yaşadığı travmanın sonucunda ya kaderine boyun eğer ya da travma öncesine geri döner. Ya acısının ağırlığında çaresiz kalır ezilir ya da şafağın sökmesi gibi acıyı söküp atar. " diye düşündüm.

Geç olmuştu. Herkesin günün yorgunluğu ile gözleri kapanmaya başlamıştı. Yanan ocağın ateşi de yavaş yavaş sönmeye başlamıştı. İstirahate çekildiler, yatıp uyudular.

Saatler sonra şafağın alacasında, günün koşuşturmacasının ilk dakikalarında anamın konuşmalarını, babamın kuru öksürüğünü, küçük kardeşimin hayvanları dışarı çıkarmak için çıkardığı gürültüyü, kısacası evin içindeki gürültü patırtıyı duyduğumda uyandım.. Lakin, ne horozların sesi, ne kardeşimin çok sevdiği kangal köpeğinin havlaması, ne  dışarıdaki seslerin giderek artması, ne sokak kapısının gürültüyle açılıp kapanması, ne anamın kahvaltınızı yapın aç karnına dışarı çıkmayın uyarıları derin uyuşukluğumdan uzaklaştıramamıştı beni. Durumunu fark eden anam yanına yaklaştı. Dağılmış saçlarımı usulca düzeltti.

"Oğul" dedi, "kalk yüzünü yıka açılır kendine gelirsin. Bak bugün hava daha güzel. Dünkü fırtınadan eser kalmamış. Kahvaltını yaptıktan sonra dışarı çıkar dolaşırsın."

Anamın yüzüne baktım. Ses etmeden yatağımdan ağır ağır doğruldum. Her tarafım tutulmuş gibiydi. Vücudum kalkmama direniyordu. Yorgundum. Yan tarafta bulunan eskimeye yüz tutmuş pantolonumu ve yakası yıpranmış mavi gömleğimi giydim.

Kendi kendime "dün dışarıda fırtınalar kopuyordu. " dedim.  Bunalmıştım. Başım çatlayacak gibi ağrımış, beni sersemletmişti. Zar zor kendimi eve atmıştım. "Bu havalar insanı yaşamından bezdirir" diye düşündüm. Evin önüne çıkıp maşrapaya doldurduğum soğuk suyla yüzünü yıkadım. Anamın  dediği gibi kendime gelmiş, vücudumda uyuşukluk kalmamıştı.

Yüzümü kuruladığım havluyu omzuma attım. Tekrar içeri girmekten vazgeçip evin yan tarafındaki bostanın içine girip küçük bir taşın üzerine oturdum. Yeşermiş taze soğan yapraklarına hayranlıkla baktım. Ne güzel de büyümüşlerdi. Etrafta kanat çırpan serçelerin çıkardığı sesleri dinledim. Ağaç dallarının rüzgârda çıkardığı hışırtıya kulak verdim. Bir süre daha bostanın içinde oturup yeni bir gelecek özlemiyle düşünceye daldım. Sonrasında etraftaki sesler gittikçe azalıp uzaklaştı. Bir süre sonra da duyulmaz oldu. 

Anamın sesi de duyulmaz olmuştu. Belli ki günlük işlerini bitirmenin telaşındaydı. Zamanın sakinleştiriciliğinde zihnimi yoran duygular farkına bile varmadan sessiz bir düşünceye itiyordu beni. Ana yollardan oldukça uzak, ilçe merkezine zorunlu olmadıkça gidilmeyen bu köyde, bu şartlarda yaşamak başkalarına göre bir kaderdi belki, kanıksanmıştı çaresizce ama bana göre değildi. Yol haritasını kendim çizmeliydim. Yeni bir yaşam kurmalıydım. Dar zamanıma büyük dünyalar sığdırabilmeli, zor olanı başarmalıydım. Düşüncelerimi gerçekleştirmeye çalışırken ailemle bağlarımı zayıflatmamalı onlardan destek almalı, onlara destek olmalıydım. Köy yaşamında uzun süredir değişmeyen koşulların ağırlığı su götürmez bir gerçek olduğuna göre ilerleyen zamanda maddi ve manevi özgürlüğümü kendim belirlemeliydim. Hayat şartlarının her daim yokuşlarla, dikenlerle, taşlarla döşeli olduğunu unutmadan.

Bir süre sonra anam söylenerek geldi. Çehresinde yorgunluk vardı. Yanında divana oturdu.

"Kahvaltını yapmadın sen oğul" dedi. "Dur sana çay koyayım, peynir ekmek bir şeyler ye aç durulmaz. Hastalanırsın. Bir de o derdi başımıza çıkarma."

"Yok be ana çok olmadı kalkalı. Acıkmadım daha. Acelesi yok. Bak sen sabah beri yorulmuşsun. Dinlen biraz. Sonra da birlikte güzel bir kahvaltı yaparız. Zaten gün öğleye yaklaşmış. Sen de acıkmışsındır."

Ana yüreği bu dinler mi hiç. Yorgunluğuna bakmadan kahvaltı hazırlamaya başladı. Tezek alevinden kararmış çaydanlığı ocağın üzerine koydu, taze yufka ekmeği ile peyniri de yere serdiği sofra bezinin üzerine. Çayın bir süre demini almasını bekledikten sonra bardağa doldurduğu çayın birini kendisi aldı diğerini de bana uzattı.

"Sabahtan beri bir şey yemedin  oğul" dedi usulca. "Aç durulmaz. İnsanın her daim karnı tok sırtı pek olmalı".

"Doğru dersin de ana sabah erkenden bir şey yemeyi içim almadı. Sonra birlikte kahvaltı yaparız diye de işlerini bitirmeni bekledim."

"Oğul, işler bitmez. Her gün aynı şeyleri yapmak zorundayız. Şartlar değişmedikçe  de bu durumu değiştiremeyiz.  Değişeceği de yok. Nasıl değişsin ki. Her gün aynı şeyleri yapmak  zorundayız. Yapılacak işler de belli zaten. Farklı bir uğraş mı var. Sabah erkenden kalkar önce hayvanların bakımını yaparsın sonra evin diğer işlerini. Bak oğul,  bir insanın kendine has erdemleri, kusurları varsa, günahları varsa bizimde kendimize has yapılması gereken işlerimiz, bir yaşam tarzımız var."

"İyide ana, insan  yaşam tarzını  değiştirmesi için çaba sarf etmeli."

"Nasıl yapacağız  bu söylediğini. Yıllarca bildiğimiz, yaptığımız işler aynı. Bizden geçti artık kurulu düzenimizi dağıtıp, başka yerde yeni bir iş ve yaşam kurmak. Belki bunu sizler yapabilirisiniz. Gençsiniz, her işi yapabilecek güce sahipsiniz. Önünüzde uzun bir hayat var.  Taşı sıksanız suyunu çıkarırsınız."

Anamın söylediklerini düşündüm bir an. Söyledikleri açık ve doğruydu. Bugüne kadar nasıl yaşamışlarsa bundan sonra da aynı şekilde yaşamaya devam edeceklerdi. İsteseler de bunu değiştiremeyeceklerdi. Nasıl yaşadıklarına dair sorulacak sorulara verecekleri cevaplar da değişmeyecekti. Yaşamın güçlüğü, karşılaştıkları dertler, sıkıntılar, kaygılar onları bekliyor olacaktı. Tıpkı geçmişte olduğu gibi. Ömürlerinin bitmek tükenmek bilmez acılarla, çilelerle geçtiği akıllarına bile gelmezdi bu durumda. Çünkü her gün aynı çileyi çekiyorlardı yaz kış değişmeden. Dünden bugüne hayat şartları onları vakitsiz acılarla, sıkıntılarla, zamansız derinleşen alın çizgileriyle baş başa bırakmıştı.

Başımı ı yere eğip karmakarışık düşüncelere daldığımı gören anam sofrayı topladı. "Duracak vakit değil, kalan işleri bitirmem lazım" dercesine beni düşüncelerimle baş başa bırakıp sessizce uzaklaştı.

 

 


12 yorum:

  1. Hikayeyi o kadar güzel bir dille anlatmışsınız ki gözümde canlandı hepsi. İnsan bazen hayatın güç koşullarında yaşarken bu koşulları değiştirmeye mecali kalmıyor. Hayatta kalmaya ayakta durmaya çalışmaktan farklı bir gelecek bile hayal edemez hale gelebiliyor. Fırsatları iyi değerlendirmek lazım belki. Bunun için de hikayedeki çocuk gibi hayal kurmak...
    Köy hayatı, şartları gerçekten de zor eskisi kadar değilse de. Yalnız bir gün her şey tersine dönüp de insanların köylere kaçabileceklerini de düşünmeden edemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli bloğ yazarı "deryadadamla" yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle.
      Yorumunuzda belirttiğiniz görüşlerinize katılıyorum.
      "bir gün her şey tersine dönüp de insanların köylere kaçabileceklerini de düşünmeden edemiyorum" cümleniz çoğu şehirlerin bunaltıcılığında bunalmış olanların da düşüncesi.
      Lakin, geride bırakılan köylere geri dönüp, önceden köyde var olan hayat şartlarını, iş olanaklarını, yıkılıp viran olmuş evleri tekrar kurmak oldukça zor.
      Ailede, köye geri dönelim diye karar alınması da çok zor.
      Geride kalan köyün yolunu yeni yetişen nesiller tanımıyor, bilmiyor.
      Şehirde doğup büyümüş.
      Köy hayatı nedir farkında değil çoğu gençler.
      Bu durumda nasıl dönülebilir ki.
      Umarım, insanlar rahat ve huzur içinde , sorunsuzca yaşadıkları yerde kalıp hayatlarını devam ettirirler.

      Sil
  2. Anneniz ne güzel dile getirmiş; "...şartlar değişmedikçe, yapılan işler hep aynı..." Kesinlikle çok doğru. İnsanların yaşam şartlarını kolaylaştırmak için şartları zihniyetini değiştirmesi gerekecek. Zira insan şartlarını bireysel olarak kendi yararına değiştirdiği müddetçe birilerine göre yaşam kolay olurken, geri kalan için zorluğunu koruyacaktır. Hüseyin hocam her zamanki gibi harika bir öykü. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanife hanım kardeşim,
      Geçmiş ile günümüzü karşılaştırırız sıklıkla
      Bunun nedeni, geçmişte bugüne nazaran daha sıkıntılı, yoklukla mücadele ile geçen bir yaşamımız olmasına rağmen, geçmişin komşuya, arkadaşa, akrabaya, yolda geçene olan saygıyı arayıp günümüzde bulamamamızdır.
      Şartlar değişti.
      Lakin, değişen şartlar ne getirdi?
      Çıkarcılığı
      Rant anlayışını
      Bencilliği ve kibiri
      Bireysel yarar anlayışını.
      Bu giderek daha da artacağa benziyor.
      Bir yandan işsizlik
      Bir yandan zor geçim şartları.
      Ekmek kavgası.
      Toprağı ekip biçme kavgası.
      Diğer yandan iki, üç, dört, beş maaş ile görev yapanlar.
      Eşini dostunu öncelikle işe yerleştirenler.
      vsvs.
      Bizler anamın bize verdiği öğütlerle
      Babamın bize gösterdiği yolda
      Yolumuza devam ediyoruz.
      Oğlumuza kızımıza da bu yoldan ayrılmamalarını salık veriyoruz.
      Öykü ye gelince;
      Üzerinde çalıştığım (fırsat buldukça) otobiyografi içeren roman denemesinden alınan kısa bir bölüm.
      Tekrar tekrar üzerinde düzeltmeler yapmaya çalışıyorum.
      Ama, bu gidişle de biteceğe benzemiyor.
      Selamlar saygılar.

      Sil
  3. Merhabalar Hüseyin Hocam.
    Bu anlatımınızda da annenizin günlük yaşantısı ile birlikte omuzlarında taşıdığı yükü hiç yüksünmeden kendine görev bilmiş bir fedakarlıkla nasıl taşıdığını anlatmışsınız. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Artık anneniz için kemikleşmiş yaşam biçimini değiştirmek çok zordur. Ancak yaptırımla, ya da buludukları ortamdan onları uzaklaştırarak değişik bir yaşam biçimine zorlayarak getirebilirsiniz.

    Benim kayıbiraderlerim anne ve babalarının yaşam biçimini değiştirmek için, gerekeni yaptılar. O eski evlerinde yaşlarına başlarına bakmadan hala inek sağıyorlar, yoğurt yapıyorlar, tavuklara bakıyorlardı. Bulgur kaynatırlar, salça yaparlar, pekmez kaynatırlar, turşu kurarlar ve bu yaptıklarını da altı erkek çocuklarına ve üç kız çocuklarına dağıtararak mutlu olurlardı. Bu işleri yapmaya artık güçleri de yetmiyordu, ama gördüklerinden geri kalmaya hiç de niyetleri yoktu.

    Hayvancılık da yaptıkları çeşmenin başında bulunan üç katlı betonarme evlerini sattılar ve onları bir sitedeki apartman dairesinde yaşamaya mecbur ettiler. Onlar da kalan ömürlerini bu apartman dairesinde tamamladılar. Tabi biraz onlar için zor oldu, ama onlara başka bir alternatif bırakmadıkları için kabullenmek zorunda kaldılar.

    Hadi gücün kuvvetin yeterken, kabullendiğin yaşam biçimine devam edersin ama, bir zaman gelecek kolunu kaldıramayacaksın. İşte o zaman gelmeden bazı şeylerin çaresine zamanında bakmak gerekiyor.

    Analar, babalar gibi değildir. Elinden gelse, evladının yaşına başına bakmadan, ekmeği kendi eliyle evladının ağzına vermeye kalkarlar. Analar işte böyledir. Onların hakkını ödemek mümkün değil. Hakkın rahmetine kavuşmuş tüm anne ve babalara Allah'tan rahmet dilerim. Hayatta olanlara da sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Anaya babaya saygı gösteren saygı görsün.
      Hepimiz o yaşla geleceğiz.
      Anlatımınız yine harika olmuş.
      Kalemin daim olsun.
      Katkı için çok çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılar

      Sil
  4. Merhaba Hüseyin bey. Emekliler kervanına ben de katıldım. Yazılarınızı okumaya çalışıyorum. Naçizane ben de paylaşımlar yapacağım elverdikçe.
    Selamlar Sagılarar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eyüp Bey,
      Emekliniz hayırlı olsun.
      Görevinizi yaptınız , bayrağı devrettiniz.
      Ne mutlu size.
      Şiirleriniz ve yazılarınızı okuyacağım elbette.
      Yazım hayatında başarılar diler saygılar sunarım.

      Sil