2 Mart 2022 Çarşamba

DAĞINIK KURGUNUN TOPLAMIDIR YAŞANANLAR


 

Eli kalem tutan insanın, şu son zamanlarda iki satır, insanlığa ve yaşama dair yazı yazması artık zor geliyor. Bir yandan pandeminin yok ettiği yaşamlar. Geride kalanların yürek burkan gözyaşları, çaresizlik ve hüzünler. Diğer yandan, insanlığın maruz kaldığı acılar, savaşlar.

Gidenin geri gelemeyeceği yok edilen hayatlar.

Bazen doğru zamanda sorulan sıradan bir soru dahi yanıtsız kalır. Hayatın içinde basit ve sıradan gibi görünen onca şey varken. 

Yaşananların karmaşıklaştığı, duyguların acizleştiği zamanlarda sorulan soru özelliğini kaybedip manasız ve anlamsız bir şeymiş hissi verir.

Her gün keskin bir gerçekliğe uyanırsınız. Adını koyamadığınız bir duygunuzu tarif etmeye çalışırsınız. Lakin, bunu çoğu kez başaramazsınız. O gün ve  önceki gün yaşananlar yalnızca bir kaç cümleyle aklınızda kalır. Çünkü, olaylar akıl almaz bir şekilde akıp gitmekte, zihinleri meşgul etmektedir. Dünün yerine yenileri eklenmektedir. Bir tarafın çözüm önerisi diğeri tarafından umursanmamakta, çözümsüzlüğü kendisine referans almaktadır.

Burası dünya kardeşim. Gün içinde aldığın nefesin sayısını tutamazken, neresi olduğunu dahi bilmediğin yerde yok edilenler seni incitir. Gözlerinin nemlendiğini hissedersin.

Usulca başını sallarsın. Dersin ki, kalbimizde duygu, zihnimizde düşünce eksik. Bilgi birikimimiz, motivasyonumuz eksik. Adaletin arandığı bir girdabın içindeyiz. Her şeyi yutan, doymayan bir girdap, devasa bir çark. Hayatımız hep eksik, hep yarım. Hayatın ağırlığı altında ezilmemek için çabalarken. Kırılmaya hazır bir dal gibi hüzünle dünyaya bakarken. Aslında yaşadıklarımızda hiç bir hasar almayacağımız şeyleri, fütursuzca yakıp yıkarken."

Unutmamak lazım. "Umut oldukça her gün yeni bir başlangıçtır."

Erich Fromm der ki, "İnsan seviyorsa iki şeyi asla yapmaz. Aldatmaz ve ağlatmaz. Çünkü aldatmak insan onuruna; ağlatmak ise insan yüreğine yapılmış en çirkin saldırıdır".

Fromm doğru der. Lakin, bunu gerçekleştirmek çok zor.

 

6 yorum:

  1. Erich Fromm ne güzel demiş Hüseyin hocam.
    Hakikaten seven insan ağlatmaz ve aldatmaz. Ayrıca bir başkasını aldatan ve ağlatan insanın kadın olsun, erkek olsun günün birinde ilahi adaletle kendisinin de ağlayacağına inanıyorum. Hani derler ya alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.

    Pandemi çok yordu yani sadece fiziksel yorgunluk değil manevi olarak çok yordu. Bitsin inşallah bu yaza. (öyle duydum umarım doğrudur) bir yandan Rusya - Ukrayna savaşı (okuyorum hep özellikle 2014'ten beri neredeyse adı konmamış iç savaş var Ukrayna'da, ayrılıkçı Ruslar onlarla bir arada istemiyorlar anladığım kadarıyla, AB ve ABD yanlısı Ukraynalılar da onları istemiyor. E tabii düşmanlık kaçınılmaz. İnşallah 3. Dünya Savaşına yol açmaz :(

    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlığın geldiği durum ortada Müjde kardeşim. Bir yandan, doğanın dengesinin bozulması sonucu artan virüsler. Bir yandan, açlık, sefalet, yokluk, mülteci sorunları. Diğer yandan, güç savaşları.
      Kaybeden insanlık.
      Kaybeden gelecek nesiller.
      Hadi bizden geçti.
      Ya çocuklarımız.
      Onlara yaşanabilecek bir dünya bırakmamak için yapılanlar.
      Adaletin, insana saygının, huzurun olmadığı yerde yaşam zordur.
      Karar vericilerin aldıkları kararların olumlu ve olumsuz sonuçlarına maruz kalan yine insanlık.

      Sil
    2. Maalesef öyle hocam. Dediğiniz gibi bizden geçti çocuklar, torunlar nasıl bir dünyada yaşayacaklar? Bu arada dün yazacaktım göndere bastıktan sonra unutmuşum bugün aklıma geldi, blog resminiz yani dağ manzarası çok güzel olmuş, hayırlı olsun.

      Sil
    3. Evet güzel bir resim müjde kardeşim. Özgürlüğü çağrıştırıyor. İnsanların ayak izinden uzakta. Tek başına ve başında esen fırtınaları ile baş başa.
      Ne yazık ki, gelecek nesiller bu sorunlu dünyada, huzurlu bir yaşam için çok gayret etmek zorundalar.
      Selamlar saygılar değerli kardeşim.

      Sil
  2. İnsanlığı bitirmek isteyen ve kendilerini Tanrı yerine koyan "güçler", ne hale getirdiler dünyayı... İnsanlığa açılan, doğaya açılan kısaca her alanda açılan çok yönlü bir savaşı yaşıyoruz. Kazananı mı? Tolstoy'un ifadesiyle "bu savaşın kazananı yok"! Emeğinize sağlık Hüseyin bey. Sevgiyle, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Tülay öğretmenim. Tespitinize katılıyorum. Ne yazık ki, insanlık dün de bugün de şiddeti, açlığı, sefaleti yaşadı yaşıyor. Bugün dünden daha berbat bir dünyadayız. Selamlar saygılar değerli öğretmenim

      Sil