26 Ocak 2014 Pazar

GEMİ BATARSA HEPİMİZ BATARIZ


Türkiye'de 2014 ocak ayı dolar ve avro'nun Türk Lirası karşısında hızlı yükselişine sahne oluyor. Ekonomik politikanın yetersizliğine siyasi endişeler de eklenince liradaki erime hızlandı.
Ocak ayının ilk haftasında 586 lira olan Cumhuriyet altını 635 liraya çıkmıştır. Borsa da ise kan kaybı devam etmektedir. BIST 100 endeksi 1.207.51 puan azalarak 64.427.52 puandan kapanmıştır. Dolar ise en son 2.33 ile rekor kırdı.
17 Aralık tarihli yolsuzluk operasyonu sonrasında; dolar ve avro'nun rekora koşması ve altın fiyatlarının artmasıyla piyasalar sarsılmış görünüyor. Merkez bankasının dolara müdahalesi sonuçsuz kalıyor ve dolar müdahaleye rağmen yükselişine devam ediyor.
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz yaşananlar sonrasında "Böyle bir ülkeye sermaye gelmez" diyor; Başbakan'da bu duruma tepki olarak "Kalkıp da TÜSİAD'ın başkanı küresel sermaye gelmez ifadesi kullanamaz. Bu cümleyi kullanıyorsa bu vatana ihanettir." cevabını veriyor.
TÜSİAD Başkanı yaptığı konuşmada "kazananı olmayan bir kavgada enerjimizi tüketiyoruz. Türkiye'de refahın artması için yapılması gerekenleri" söylediğini dile getiriyor.
Hükümet ile ülkenin sanayicilerinin bir araya geldiği bir kuruluşun karşılıklı birbirini suçlaması ülkeye yarar getirmez. Sanayicilerle karşı karşıya gelmek de.
Karşılıklı söz düellosunu bırakıp ekonominin gidişatına odaklanmak lazım. Ekonomik göstergelerin düzelmesi için çaba sarf etmek lazım.
Bağımsız sosyal bilimciler aylardan beri ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunları dile getiriyorlardı.
Cari açığın yüksekliğine, biriken dış borca, borsadaki gerilemeye, özel sektörün dövizle borçlanma hastalığına, ihracatın ithalat bağımlılığına ve durumun bu şekilde devam edemeyeceğine dikkat çekiyorlardı.
Dolar bazında borçlanan sanayicilerin doların artması sonucu borçlarını ödemekte zorlanacaklarını ve sorunlarla karşılaşacaklarını unutmamak lazım. İş yerleri kepenk indirecek. Kepenk indiren iş yerlerinde çalışanların işsiz kalması toplumsal sorunları beraberinde getirecektir.
Yaşanan ekonomik gidişin bir an evvel düzelmesi herkes için faydalıdır. Kısır siyasi çekişmelerle bu ülkenin ekonomisine hiç kimsenin zarar verme hakkı yoktur.
Rant elde etme amaçlı, yolsuzluk amaçlı, ülke kaynaklarını çar çur etme amaçlı yaklaşımlara hiç kimse tevessül etmemelidir.

Çünkü gemi batarsa hepimiz batarız.

12 yorum:

  1. Merhabalar.

    Sayın Hüseyin hocam, sizin de dediğiniz gibi, bu ülke hepimizin. Ülkemizin yönetiminde söz sahibi olan ve geleceğini etkileyen tüm kurum ve kuruluşların kısır çekişmeleri bırakıp, bu ülkenin çıkar ve menfaati noktasında birleşmeleri gerekmektedir. Bakın Dört dilim ekmeğimizin bir dilimini elimizden aldılar. Elimizde avucumuzda ne varsa 1/4'ü eridi gitti. Yazık değil mi?

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;
      Yorumunuza katılıyorum.
      Bu arada şunu belirtmekte yarar var. Yolsuzluk yapanların ülkemizin çeşitli yöre ve kurumlarında bunu gerçekleştirdikleri Cumhuriyet savcılarının hazırladıkları soruşturma evraklarında anlaşılıyor. Soruşturmalar henüz iddia aşamasındadır.
      İddia aşamasında masumiyet karinesi gereğince peşinen; başkalarının yaptığı gibi kişileri suçlamıyoruz.
      Umarım ayakkabı kutularında çıkan milyonlarca doların neden ayakkabı kutularında ve evlerde saklandığına kabul edilebilir bir açıklama getirirler.
      Millet evine bir lokma ekmek götürme peşindeyken;
      çocuğuna okul harçlığı temin etmenin derdindeyken;
      Ev kirasını denkleştirmenin;
      Isınma parasını denkleştirmenin;
      giysi, ayakkabı ve pazar, market giderlerini denkleştirmenin peşindeyken; ve bunları yaparken alın teriyle kazanmanın peşindeyken;
      birilerinin evinde 4.5 milyon dolar;
      birinin evinde 7 para kasası ve para sayma makinesi varsa;
      sokaklarda el açan insanlar çoğalmışken
      Kur artışları sonucunda memurun, emeklinin aldığı para bir anda yüzde 14.9 değer kaybetmişken;
      birilerinin rahatça başını yatağa koyup vicdanının sesini dinleyebilmesi ve bu bağlamda yolsuzlukların üzerine gidilmesi lazım.
      Kumpasmış.
      Ha keza.
      Varsa kumpas bu ülkenin yargıcı, savcısı var.
      Hukuk kuralları çerçevesinde gereği yapılır.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Valla hocam ekonomi, iktisat, dolar, altın, borsa hiç anlamadığım konular. Hayatta ne borsa haberi dinledim, ne gazetelere dolar kaç lira, altın kaç lira diye baktım e züğürt insanın dolarla, altınla ne işi olacak?:) bu doğal o yüzden borsa vs. ile ilgili konulara yorum pek yapamam, anlamadığım için...ben yazıyla alakalı olarak şöyle bir yorum yapacağım, Tayyip vatan haini demiş ya, bu cümleyi ağzına almadan önce aynaya baksın vatan hainini orada görecek. Esnaf kepenkleri indirecek zaten çoğu iş yeri kapanıyor ben gözümle görüyorum...kimi akp ye toz kondurmayanlar ve diyorlar ki, 'yolsuzlukları haber yaptınız olan bize oldu!' mahalledeki nalburcu böyle dedi bana. O zaman yolsuzlukları haber yapmayalım, üstünü örtelim kimse duymasın, çalan çalsın dedim ben de. İyi demiş miyim?:)) akp ye oy verenlerin hepsinin kepengi kapansın acırsam namerdim ayrıca - çok mu acımasızım bilmiyorum- kendileri başa getirdiler, desteklediler sonuçlarına da katlansınlar beter olsunlar hatta - ama arada akp ye sahtekar dinci tarikatçılara oy vermeyenler de yanacak:( işte o kötü:( bu arada tüsiat vs. gibi kodamanlara hiçbir şeycik olmaz iç savaş bile çıksa Londra, Paris, New York'taki süper lüks evlerine kaçarlar...olan daima zügürt vatandaşlara olur...ne olacak derseniz? Valla ülkenin lağımı patladı, emniyet cemaate bağlanmış, yargı cemaate bağlanmış, yolsuzluklar gırla, başbakan yolsuzlukları örtbas etmek için kendi getirdiği cemaatçileri sürmekle meşgul...tsk iftiralarla içeri atılmış pkk doğuda asker konvoyunun önünde çaputlarını sallar hale gelmiş...bunca pisliği bir devrim temizler ama bu halkta onu yapacak yürek yok..Osman paşa gibi bir lider etrafında toplanırsak ve Silivri'yi Bastille gibi kapılarını kırarsak...tsk kaçınılmaz olarak ikiye bölünecek, ya onlar bizi yok edecek, ya biz onları sallandıracağız...ülkeyi her kurumu tarikatçılardan, Atatürk düşmanlarından ve pkk lılardan temizleyeceğiz diyeceksiniz ki bildiğiniz iç savaş bu...evet ama her devrim öncesi böyle bir iç savaş gerekiyor....işte Fransız ihtilali, işte Ekim devrimi....bizler kaybetsek bile onurumuzla ölürüz...böyle pisliklerin elinde zindanlarda yavaş yavaş çürümektense...
    saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde hanım kardeşim;
      Ekonomi bir ülkenin, bir ailenin olmazsa olmazıdır.
      Altın, dolar, avro, borsa...vs. elbette bizleri doğrudan ilgilendiren iktisadi konulardır.
      İlgilenmek ve bilgilenmek durumundayız.
      Bir ülkenin siyaseten güçlü olması için ekonomisinin de güçlü olması lazım.
      Siyaset Atatürk'ün dediği gibi ekonomi (iktisat) ile taçlandırılmalıdır.
      Borsa ve tahtakale döviz piyasasının varlığıyla ilgilenmek demek paramız var, dolarımız, avromuz, altınımız var anlamında değildir elbette.
      Emekli ya da maaşlı insanların doları, avrosu, altını nereden olacak ki.
      Aldığı emekli maaşı ya da memur maaşı ile geçinmenin derdindeler.
      Misal benim evim hala yok. Kirada oturmaktayım.
      Şimdi dövizlerdeki kur artışı dolayısıyla emekli maaşlarımızı da etkilemekte eritmektedir.
      Malum AVM'lerde satılan ürünler dolar bazında işlem görmekte, fiyatlar ona göre ayarlanmakta.
      Daha dün benim maaşım
      833 dolar iken
      bugun bu 643 dolara gerilemiştir.
      Yani dolar kuru 1.8 lira iken 833 lira maaş.
      Dolar kuru 2.33 lira iken 643 lira maaş.
      Aradaki farkı görebiliyor musun.
      Ekonomi bu nedenle bizleri yakından ilgilendiriyor.
      Türkiye Kamu-Sen araştırmasına göre ise;
      2013 başında 1096 dolar olan memur maaşı, bu yıl (2014) 933 dolara düşerek yüzde 14.9 değer kaybetmiş.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. yok yok hocam yanlış anlamayın ben de borsayla sadece doları, altını olanlar ilgilenir demek istememiştim yani benim işim olmaz diyeyim yanlış anlaşılmasın:)))tabii ki dolar arttıkça maaşlarımız geriliyor anlattığınız gibi:((sizin benim gibi emeklilere, çalışan memurlara oluyor olanlar:(

      Sil
    3. Rahat ol Müjde hanım kardeşim. Ne anlatmak istediğini ben ve okuyucular zaten anlıyor. Ben öylesine bir açıklama yapmıştım.Sizin yorumunuzda dile getirdiklerinizi yanlış anlayacak bir durum yok :) Keşke altınımız paramız olsa:))) Tekrardan saygılar.

      Sil
  3. Tüsiad başkanımnn o sözlerinden sonra kıyameyt koptu..vatan haini ilan edildi..saldırılar başladı..fbb başkanı yıldırım hapsi cezası onandı..ortalık cok karışık..Allah sonumuzu hayır eylesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Allah sonumuzu hayır eylesin" sözünüze katılıyorum ve amin diyorum değerli Bilge Dünyamız. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Öncesi de var ancak özellikle 17 Aralık operasyonundan sonra ülkeyi yöneten hükümet yetkililerinin, zaten ayyuka çıkmış ülke sorunları ile ilgilenmekten ziyade, kendilerini aklamak için izledikleri yanlış politikalar ülkede kaosa neden olmuş ve bu durum hep ekonomiye hem de toplumun sosyal ve psikolojik yapısında inanılmaz zararlara neden olmuş. Hükümet kendi derdine düşmüş, halk açlık, yoklukla yüksek enflasyon altında ezilmekte. Daha 2 gün öncesinde bir haberde izledim 3 gün aç kalmış bir vatandaş börekçi dükkanında bayılmış. Özetle Hüseyin Hocam elinize sağlık siz çok güzel özetlediniz durumumuzu... Ülkemizin geleceği ümit vermiyor. Hepimiz endişeliyiz. Aynı yöneticilerin seçim kazanması durumunda halimizin daha da kötü olacağı. Geleceğimizin kararacağı endişesi, güvenimizi umudumuzu azaltıyor...Dileyelim bu günler geride kalsın. Daha güzel aydınlık içinde olan yarınlar bizim olsun demek istiyorum.
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Hanife Hanım söylediklerinde.
      Her gün gazeteyi elimize aldığımızda,
      TV haberlerine baktığımızda,
      Ülkenin başka sorunları yokmuş gibi
      Ya dosya savaşları var ekranlarda, siyasilerin birbirlerine söyledikleri ve halk tarafından kabul görmeyen söylemleri;
      Ya da 17 aralık operasyonunun uzantısı söylemler.
      Yargı da görevden almalar devam ediyor,
      Emniyette keza öyle.
      Bu insanlar görevlerini yaparken dün kimsenin sesi çıkmıyordu
      birden bire ne oldu da bunca yer değiştirme gerçekleşti.
      Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum ortada.
      Yüksek cari açık demoklesin kılıcı gibi ekonominin üstünde sallanıyor.
      Yarın ne olacağı belli değil.
      Mazallah 2001 krizinde kısa dönemde ülkede yaşananları gördük.
      Allah göstermesin yine istenmeyen bir kriz ülkenin başına musallat olursa ne olacak.
      Dolar bugün 2.39'u gördü.
      Lira durmadan eriyor.
      Ücretler dolar karşısında eriyor, alım gücü azalıyor.
      Yolsuzluk yapan varsa yargı gereğini yapar.
      Suçlu varsa cezasını görür.
      Milyonlarca insan bu durumda bir krize sürüklenen ekonomide neden sıkıntı çeksin? Günahları ne?
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. Bu ülke hepimize ait, hepimizin çocuklarınip çekme oyununda olduğu bibi bi o tarafa bi bu tarafa asılıp durursak ip kopar herkes yerde olan olur hepimize. Allah korusun Allah ülkemizi hayırlara sevk etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin diyorum ve düşüncenize katılıyorum.
      Gemi batarsa herkes içinde batar.
      Önemli olan vatanımızın bekası ve geleceğidir.
      Gelecekte çocuklarımıza iyi bir ortam sağlamaya ve bırakmaya çalışmalıyız.

      Sil