30 Eylül 2024 Pazartesi

UMUDA VE CESARETE İHTİYACIMIZ VAR


Eğer yaşam akan bir ırmak ise. O ırmağın bize öğrettikleri vardır. Şaşkınlıkla karşılanan öğrenilenlerin yanısıra benimsenenleri de bir kenara not etmek lazım.

Bu bağlamda, günlük yaşamda her karşılaşma, her öğrenilen; insan üzerinde bir etkileşimin, durulan yerin sembolüdür.
Lakin, her karşılaşma ve öğrenilen ile etkileşime girmek yorucu olabilir. Bu durumda belirgin, gerçekçi örneklere odaklanmak yaşamımızı kolaylaştıracaktır.
Varlığımızı sürdürmenin yolu, başkalarının bize önerecekleri yöntem ve verecekleri icazet ile olmamalı, kendi düşüncemiz geçerli olmalıdır.
Her insanın duyguları, yargıları vardır. Öyle anlar var ki, kimi zaman yardım etme amaçlı yaklaşımda, kimi zaman da zor durumda bırakma amaçlı yaklaşımda duygular ve yargılar harekete geçer.
Babam çiftçiydi.
Uzun yıllar çiftçilikle uğraştı.
Bizler henüz çocuktuk.
Rahmetli babam, Köydeki ilkokul da değil, ilkokul dahil ortaokul ve liseyi ilçe merkezinde okumamız için elinden geleni yaptı.
Çok iyi hatırlıyorum. Köylüler babama; "okuyup da ne olacaklar, köyde kalsınlar sana yardımları olur. Bak tek başına sıkıntılı anlar yaşıyorsun" derlerdi. Babam hiç birini, çok ağır çalışma koşulları olmasına rağmen dikkate almadı. Kendi duyguları ve yargıları ile hareket etti. Belki çok fazla zorluk çekti ama bizlerin okuyup meslek sahibi olmamız için kararlı duruşundan vazgeçmedi.
Söylenenler karşısında her daim verdiği cevap; "umuda ve cesarete ihtiyacımız var. Umudu kimse bize vermez, kendimiz yaratacağız. Cesareti kendi benliğimizde bulacağız. Çocuklarımın okuması için var gücümle çalışacağım. Söylenenlerin, şunu yap bunu yap diye icazet verenlerin hiç biri umurumda değil. Önemli olan çocuklarımın, benim gibi çok zor ve ağır koşullarda yaşamlarını devam ettirmemesidir" olmuştur.
Geleceği şekillendirecek olan da babamın bu düşüncesidir.
Yetişme, yönlendirme ve bilinçli hareket etme ayakta kalmanın en önemli üçlü sac ayağıdır. Kısacası yol haritasında, doğru bilinenden vazgeçmemektir.

6 yorum:

  1. Merhabalar.
    Rahmetli babanızın umudu ile birlikte cesareti de varmış ki, o devirde sizler için yapılması gerekenin en iyisini yapmış. Umut ve cesaret bir arada ve olmazsa olmazlarımızdan olan yaşama azminin iki önemli öğesi olsa gerek.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep bey,.
      Aynen öyle. Umut bitmemeli. Cesaret de. Her ikisi de olmazsa yaşam durağanlaşır.
      İnsan ne yapacağını bilmez. Bir sele kapılıp sürüklenip gider.
      Doğru bildiğin yolda giderken, birileri çıkıp insanı eğip bükmeye başlar.
      Eğip bükmeye çalışan zihniyeti dikkate almamak en iyisi.
      Kendisi başaramayanlar diğerini de engellemeye çalışır
      Ne dün ne bugün bu zihniyete Yaklaşmamak lazım.
      Babam o yıllarda, altı evladının dördünü okuttu. Bugünkü geldiğimiz yerde rahmetli babama minnet borçluyuz.
      Ankara Karşıyaka mezarlığında ebedi istirahatkahında rahat uyusun.
      Selam ve saygılar recep bey.

      Sil
  2. Hüseyin Hocam, babanızın yanıtı çok bilgece bir yanıt. " Umuda ve cesarete ihtiyacımız var. Umudu kimse bize vermez, kendimiz yaratacağız. Cesareti kendi benliğimizde bulacağız." Maalesef günümüzde böyle bilge insanları görmek çok zor. Olanlar da nedendir bilenmez kendilerini gizliyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hanife kardeşim.
      Yaşamın çizdiği yol haritasında, eğer insan kendisine gerekli olan bilgeliğe ulaşamıyorsa, o yol haritasında ne kendisine ne de ailesine bir faydası olmaz.
      Diğerlerinin peşinde amaçsızca, kendisine biçilen yolda yürür gider.
      Babama ben iyi hatırlıyorum "ya okuyup da ne yapacaklar köyde senin yanında dursunlar Tarla Tapana, bağa bahçeye yardım ederler" filan.... Babam hiç birine değer vermedi o söylenenlere.

      Sil
  3. Babanızı saygı ve rahmetle anıyorum. Toplumda cerenin etkisinde kalarak yanlı yollarda yön bulmaya çalışanlar, düşe kalka yıpranarak hayatı devam ettirenler öyle çok ki...
    Son cümle tam belirleyici bir cümle olmuş değerli Öğretmenim.
    "Yol haritası" bile belirlemeden rastgele yol ve iz sürenler gelecek kuşaklara yazık ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Makbule öğretmenim,
      Allah razı olsun. Ebediyete göç eden tüm canlarımıza Cenabı Allah rahmet eylesin.
      Eğitim insanların geleceğine ışık tutan tek seçenektir.
      Okuyup da ne olacak diyen zihniyetin bunu idrak etmesi, çocuklarının geleceği için eğitimlerine katkı vermeleri çok önemlidir. Saygı ve selamlarımla.

      Sil